https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-unor-nejteplejsi-od-roku-1856
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní únor nejteplejší od roku 1856

31.3.1998 | ŽENEVA (VOA)
Podle meteorologů je jev El Niňo příčinou doposud nejteplejšího února na planetě, a to od r. 1856, kdy začalo globální pozorování počasí. Lisa Schleinová referuje z Ženevy předpověď Světové meteorologické organizace Spojených národů o tom, že abnormální počasí, způsobené jevem El Niňo, potrvá dalších několik měsíců.
 

Světová meteorologická organizace uvádí, že jev El Niňo ("¨Jezulátko") překonal všechny dosavadní rekordy. Minulý měsíc zaznamenali meteorologové průměrnou světovou teplotu vzduchu více než jeden stupeň nad normálem, což je významný rozdíl. V Peru a Kalifornii byl tento únor jeden z nejsušších, které lidstvo pamatuje. Meteorolog Paul Llansa uvádí, že bylo překonáno obrovské množství dalších rekordů, týkajících se počasí:

Na povrchu Země byly nejyšší zaznamenané rekordy tyto: největší záplavy byly v Peru a v jižní Brazílii; naopak největší sucha zažily Indonésie, Papua, Nová Guinea a Severovýchod Brazílie. El Niňo představuje periodickou událost abnormálního zahřívání Pacifického oceánu, což má za následek mimořádné počasí v různých oblastech planety, včetně záplav nebo naopak sucha. Vědci předpověděli, že letošní El Niňo bude zřejmě ještě vážnější, než v letech 1982-3, kdy bylo zpustošeno mnoho oblastí na světě.

Zatím nikdo neodhadl sociální a ekonomické škody současného El Niňo. Ale odborníci na počasí zaznamenali ničivé účinky jevu El Niňo na rozsáhlých územích na světě. Předpovídají, že El Niňo potrvá i v měsíci květnu. Paul Llansa uvádí odhad, že počasí se může navrátit k normálu během června, července a srpna. Říká:

"Vše, co očekáváme od počasí v těchto měsících v roce, by mělo být v normálu. Proto se tuto sezónu připravte na několik hurikánů a tajfunů. K tomu započítejte množství blizzardů a ledových bouří. Jsou to normální variace klimatu."

Meteorologové si zatím nejsou jisti, zda bude El Niňo v příštím roce následován opačnou událostí, přezdívanou "La Niňa". Tento klimatický jev je naopak způsoben abnormálně chladnou vodou v Pacifiku, a má právě opačné účinky, než El Niňo.
Lisa Schlein, Voice of America


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist