https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-chce-kanalizaci-v-casti-harcova-zlepsit-vodu-v-prehrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec chce kanalizací v části Harcova zlepšit vodu v přehradě

22.7.2017 03:30 | LIBEREC (ČTK)
Přehrada Harcov je jedním z mála veřejných míst, kde je možné se v létě ve stotisícovém Liberci venku koupat. Kvalitu vody sledují hygienici a každoročně ji hodnotí jako mírně zhoršenou s malým rizikem vzniku zdravotních problémů. Lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. / ilustrační foto
Přehrada Harcov je jedním z mála veřejných míst, kde je možné se v létě ve stotisícovém Liberci venku koupat. Kvalitu vody sledují hygienici a každoročně ji hodnotí jako mírně zhoršenou s malým rizikem vzniku zdravotních problémů. Lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. / ilustrační foto
Foto | Rasbak / Wikimedia Commons
Liberec plánuje, že do několika let vybuduje za desítky milionů korun novou kanalizaci v části Harcova. Pomohla by ke zlepšení čistoty vody v přehradě. Novinářům to ve středu řekl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).
 

"Nespasí to vše, ale podle studie by do přehrady měla vtékat mnohem čistší voda," uvedl primátor. Přehrada je napájená z Harcovského potoka a s dešťovou vodou se do ní dostávají splašky. "Na toku byly dělané ve dvou případech odběry a našly se i pozůstatky fekálií a dalších věcí," dodal Batthyány.

Ve vybrané části Harcova převažují rodinné domy a zástavba je hodně roztříštěná. Kanalizaci si dosud museli majitelé domů řešit individuálně. "Buď mají vybírací jímku, nebo domovní čističku," uvedla náměstkyně pro životní prostředí Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). Úředníci města mají podezření, že do potoka je z řady domů sveden "načerno" septik.

Náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) odhaduje, že kanalizace by se mohla stavět v roce 2019. Radní teprve schválili záměr. V plánu je vybudovat zhruba 1,5 kilometru kanalizace, v odlehlejších částech by pak měly vzniknout s pomocí dotací domácí čističky. "Jsou dvě varianty řešení. Projektant bude zvažovat, která je lepší," uvedl Korytář.

Město se chystá kanalizaci vybudovat pro některé úseky ulic Lukášovská, Kadlická, Na Výběžku a Revírní. Na stavbu se pokusí radnice získat evropskou dotaci, finančně by se na výstavbě měla podílet i Severočeská vodárenská společnost (SVS).

Přehrada Harcov je jedním z mála veřejných míst, kde je možné se v létě ve stotisícovém Liberci venku koupat. Kvalitu vody sledují hygienici a každoročně ji hodnotí jako mírně zhoršenou s malým rizikem vzniku zdravotních problémů. Lidem doporučují, aby se po koupání osprchovali. V letošní sezoně je kvalita vody v přehradě zatím výborná, přispělo k tomu i chladnější počasí v minulých dnech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist