https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-musi-pokacet-dalsich-15-stromu-v-promenadni-ulici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec musí pokácet dalších 15 stromů v promenádní ulici

25.10.2017 05:26 | LIBEREC (ČTK)
O osudu aleje, jež lemuje jednu z nejhezčích ulic krajského města, se diskutuje roky. I když stromy nejsou v dobrém stavu, kácení má řadu odpůrců.
O osudu aleje, jež lemuje jednu z nejhezčích ulic krajského města, se diskutuje roky. I když stromy nejsou v dobrém stavu, kácení má řadu odpůrců.
Liberec bude muset pokácet dalších 15 stromů ve stoleté lipové aleji na promenádní Masarykově ulici. Podle posledního posudku jsou stromy v tak špatném stavu, že hrozí jejich pád. Informovala o tom náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).
 

"U těchto 15 dřevin byla zjištěna dutina, která prochází od kořenového systému až do koruny. To znamená, že stromy jsou velmi nestabilní," uvedla Hrbková. V minulých letech už několik stromů spadlo, obešlo se to bez zranění. Kořenový systém většiny stromů v aleji významně poničily stavební stroje při rekonstrukci tramvajové trati před 30 lety. Navíc jsou lípy napadené agresivními dřevokaznými houbami a poškozuje je i solení okolních komunikací.

O osudu aleje, jež lemuje jednu z nejhezčích ulic krajského města, se diskutuje roky. I když stromy nejsou v dobrém stavu, kácení má řadu odpůrců. Komplexní obnovu za 5,6 milionu korun připravilo minulé vedení města. Projekt však nerealizovalo, nezískalo na něj dotaci. Současné vedení se přiklání k postupné obnově, a i proto zadalo nové posudky, zda je nutné kácet celou alej. Způsob obnovy stromořadí by měl vzejít z projektové dokumentace, vytvářet se bude zřejmě v příštím roce. Podkladem pro ní bude mykologický a pedologický průzkum, který bude proveden letos na podzim a příští rok na jaře.

Hrbková předpokládá, že část aleje by mohli obnovit na podzim příštího roku. Některá místa už totiž alej nepřipomínají, v minulých letech muselo město kvůli špatnému stavu pokácet 31 stromů. Stromořadí bylo na konci 19. století původně vysazeno ve čtyřech řadách. Zůstaly jen vnější lípy, vnitřní javory už tam nejsou. Masarykova ulice patří k šesti původním cestám, jež v době vzniku města ústily na hlavní náměstí. Svoji současnou podobu získala ulice v době největšího rozmachu města na přelomu 19. a 20. století. Architektonicky ojedinělý celek tvoří lázně císaře Františka Josefa I., Severočeské muzeum a dětská poliklinika. Je tam i kdysi slavné výstaviště, které se postupně mění v muzeum techniky. Alej také vybízí turisty k romantické procházce podél reprezentativních vil z centra města k zoo, botanické zahradě nebo Lidovým sadům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist