https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-cesta-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká cesta třídění odpadu

11.11.1998 15:01 | PRAHA (EkoList)
O separovaném odpadu se dnes často hovoří, ale na Liberecku se podařilo přejít od teorie k praxi.
 

Už pátým rokem se na tamních školách sbírají baterie a obaly. Celou akci organizuje Dům dětí a mládeže Větrník a ZO ČSOP Armillaria, tedy přesněji řečeno Mgr. Jan Zeman, který si to celé vymyslel. Během několika let se mu podařilo vytvořit fungující síť pro sběr separovaného odpadu. V současné době je do projektu zapojeno 16 mateřských škol, 90 základních, 3 střední a rozbíhá se i spolupráce s Technickou univerzitou. Děti z okresu Liberec ke konci loňského roku nasbíraly 11t suchých galvanických článků (od roku 1993), 1,5t hliníku (od jara 1996), 12t PET lahví (od roku 1996) a 6t tetrapaku (od roku 1994).

Děti dostávají za určité množství materiálu losy, podle kterých jsou později odměňovány. Jeden los se dá získat za deset baterií, za 10 dkg hliníku, za 20 krabic tetrapaku nebo za deset PET lahví. Všechny vydané losy jsou zaneseny do počítače a na konci každého pololetí se losuje o ceny, zaměřené především na tématiku ekologie a ochrany životního prostředí.

Baterie se na školách skladují v třiceti nebo padesátilitrových barelech a pak se vozí do Žďáru nad Sázavou, kde je recykluje firma Ekogalva za peníze města Liberec. Recyklace jednoho kg baterií totiž stojí přibližně 20 Kč. Kromě zneškodnění nebezpečného odpadu se z baterií získá téměř čistý hliník, nikl, kadmium a také oxid manganu, který se dá využít jako barvivo v keramice.

Hliník se sbírá hlavně proto, že se při jeho výrobě z odpadu ušetří 95% energie oproti výrobě z bauxitu. Odebírají jej Kovohutě Mníšek pod Brdy.

PET lahve, vymyté a bez víček, se lisují do balíků. A když je jich přes 2 tuny, přijedou si je odvézt ze Silonu Planá nad Lužnicí. Tam z prázdných lahví vyrábí netkaná polyesterová vlákna pro výrobu náplní do polštářů, dek a oteplovacích vložek do oděvů.

Se sběrem tetrapakových krabic se začalo v roce 1994. Na spuštění recyklačního procesu se ovšem zatím ještě stále čeká. Firma Kuruc Nové Zámky ve spolupráci s Novou Pakou připravuje linku, na které se budou z tetrapaku vyrábět nábytkové desky.

Prostředky na provoz celého systému sběru baterií a obalů zajišťuje MŽP a Nadace Partnerství. Část nákladů hradí liberecký magistrát a okresní úřad. Sponzorsky se na sběru separovaného odpadu podílí i několik firem - A.S.A., Severočeské sběrné suroviny a Severočeské komunální služby. Ale hlavně je tu přes 20 000 dětí, které se nechaly přesvědčit a pravidelně zásobují Větrník recyklovatelným odpadem.


reklama

 
Katka Volná

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist