https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-ma-druhy-chovny-par-ohrozeneho-orlosupa-bradateho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo má druhý chovný pár ohroženého orlosupa bradatého

20.2.2017 13:30 | LIBEREC (ČTK)
Chov orlosupů patří mezi priority liberecké zahrady. Tito dravci patří mezi ohrožené druhy, v Evropě žije maximálně 2100 jedinců, na světě jich je do 10.000.
Chov orlosupů patří mezi priority liberecké zahrady. Tito dravci patří mezi ohrožené druhy, v Evropě žije maximálně 2100 jedinců, na světě jich je do 10.000.
Liberecká zoo má druhý chovný pár ohroženého orlosupa bradatého. Své první vejce snesl před několika dny. Je to velmi unikátní případ, protože k páření došlo již pátém roce jejich života, ačkoli většinou hnízdí orlosupi až v deseti letech. ČTK o tom informovala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

 

"Běžně tento druh dravce poprvé hnízdí ve věku deseti let. Vzhledem k tomu, že orlosupi mohou hnízdit přibližně 40 let, jedná se o pár, který je obrovskou nadějí pro celý vypouštěcí program," uvedla Tesařová.

Chov orlosupů patří mezi priority liberecké zahrady. Tito dravci patří mezi ohrožené druhy, v Evropě žije maximálně 2100 jedinců, na světě jich je do 10.000. Liberec se na projektu repatriace orlosupa bradatého podílí svým chovným párem Boženou a Verneriem zvaným Pišta. Do volné přírody bylo od roku 2001 dosud vypuštěno 13 jejich mláďat.

I samice mladého páru je odchovem Boženy a Pišty. Stejně starý samec pochází z Rakouska. "Na sneseném vejci se mladí rodiče pravidelně střídají, ale až za dva týdny budeme vědět, zda je jejich první vejce oplozené, či nikoli," řekla mluvčí.

Na vejcích v současnosti sedí i Božena s Pištou. Dva hnízdící páry tohoto vzácného dravce mají v celé Evropě kromě liberecké zoo už jen v Ostravě. Celkem v zoologických zahradách v Evropě letos hnízdí 11 párů orlosupa. Pokud se mláďata vylíhnou, budou pravděpodobně vypuštěna zpět do přírody. Orlosup ve volné přírodě obývá výšky až 4000 metrů a hnízda staví na skalnatých útesech či v hlubokých roklích. Mezi největší hrozby ve volné přírodě patří požití otrávených návnad určených pro šelmy, úbytek přirozeného prostředí, častý výskyt rušivých podnětů při hnízdění, úbytek potravy, ale také kolize s rameny větrných elektráren.

Liberecká zoo má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. Před týdnem zasáhla zoo ptačí chřipka, na kterou uhynula labuť, jež patřila zahradě. Další čtyři labutě a čtyři husy musely být utraceny. Veterináři ve spolupráci s personálem zoo zpřísnili dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo.

Dravci zatím zůstávají ve venkovních voliérách a k opatřením kvůli chřipce by se přistoupilo jen v krajním případě. Pokud by se musely zakrýt voliéry, mohlo by to ohrozit současnou sezonu hnízdění nebo vyděsit ptáky natolik, že se zraní. Problém by to mohl být z pohledu statiky, pokud by sněžilo. Konstrukce by nemusely nápor sněhu vydržet.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist