https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-chce-odstranit-stare-znecisteni-v-pencine-a-dube
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj chce odstranit staré znečištění v Pěnčíně a Dubé

29.6.2016 15:42 | BULOVKA (ČTK)
Liberecký kraj chce pomoci zajistit sanaci starých ekologických zátěží v Pěnčíně na Jablonecku a Dubé na Českolipsku. V obou případech jsou to pozůstatky průmyslové výroby. Z hlediska ohrožení životního prostředí jsou mnohem nebezpečnější než skládka odpadů v Bulovce na Liberecku, řekl ČTK u příležitosti dokončení likvidace této nelegální skládky německého odpadu náměstek libereckého hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).
 

Podle Danuše Hráské z České inspekce životního prostředí v Liberci (ČIŽP), která na řešení starých ekologických zátěží s krajem spolupracuje, jsou v Pěnčíně nebezpečné odpady, které jsou pozůstatkem sklářské výroby v areálu tamní zemědělské farmy. "Jsou tam kaly s brusíren s obsahem těžkých kovů," upřesnila. V Dubé jsou nebezpečné odpady s obsahem karcinogenních polychlorovaných bifenylů.

"Obě skládky by mohly být pravděpodobně řešeny s pomocí dotace z Národního programu Životní prostředí," doplnila Hráská.

Náklady na sanaci se odhadují na několik milionů korun, podle Jadrného by se na financování měly vedle Libereckého kraje podílet i obce a majitelé areálů, což zvýší šance na získání dotace z programu ministerstva životního prostředí.

Podobné staré ekologické zátěže nejsou podle Jadrného v kraji ale ničím ojedinělým. Na území kraje jsou více než tři stovky kontaminovaných území či starých skládek, které je potřeba řešit. "Kdybychom to chtěli všechno zlikvidovat, tak to jsou stovky milionů, možná miliardy korun," řekl Jadrný.

Odborníci vybrali zhruba 40 zátěží, které je s ohledem na životní prostředí třeba řešit co nejdříve. Vedle Dubé či Pěnčína se připravuje sanace starého znečištění na vlakovém nádraží v Jesenném na Semilsku, kde se v 70. letech skladovaly a přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Zamořena je tam půda i podzemní vody, rozbory je objevily také v nedaleké říčce Kamenici, která spolu s Jizerou slouží jako zdroj pitné vody. Obec Jesenný nedokáže nákladnou sanaci zaplatit sama, požádala proto o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Přispět by měl i Liberecký kraj a Správa železniční dopravní cesty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist