https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-pomuze-s-likvidaci-nebezpecnych-odpadu-v-dube
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj pomůže s likvidací nebezpečných odpadů v Dubé

11.1.2018 10:42 | LIBEREC (ČTK)
Všechno musí pryč!
Všechno musí pryč!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | kraj-lbc.cz / kraj-lbc.cz
Z Dubé na Českolipsku by měly ještě letos zmizet barely s nebezpečnými odpady. S financováním likvidace staré ekologické zátěže, která přijde na 2,7 milionu korun, pomůže obci Liberecký kraj. Nejde o první podobný projekt. Předloni se podařilo zlikvidovat nelegální skládku v Arnolticích na Liberecku a loni nebezpečné odpady z Pěnčína na Jablonecku. Další skládky a kontaminované lokality má kraj zmapované a spolu s obcemi řeší jejich odstranění, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
 
"Těch ekologických zátěží v aktualizovaném seznamu je zhruba 40, z toho deset až 15 je priorita číslo jedna, jak to bylo určeno i z hlediska České inspekce životního prostředí i z hlediska našich pracovníků. Jsou to věci, které ohrožují bezprostředně podzemní vody nebo mohou mít jiné důsledky," dodal radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekty na odstranění ekologických zátěží jsou velmi nákladné. "Pro obce je ve většině případů nemožné jejich likvidaci zaplatit. Poskytujeme jim finanční, odbornou nebo administrativní pomoc, pomáháme s vyhledáním vhodných dotačních titulů nebo nabídneme partnerství v projektech," řekl hejtman. Loni proto kraj oslovil obce s nabídkou spolupráce na řešení starých ekologických zátěží. "Jde zejména o ty zátěže, jejichž původce zanikl nebo jeho aktivní účast na řešení není možná," doplnil Löffelmann.

Právě do této kategorie patří sklad v Dubé na Českolipsku, kde je v části Nový Bernštejn uskladněno množství sudů s oleji, které obsahují karcinogenní polychlorované bifenyly. "Odpady s obsahem PCB měly být podle legislativy zlikvidovány už v roce 2008," uvedla vedoucí krajského odboru životního prostředí Jitka Šádková. Společnost, jíž sklad patřil, zanikla v roce 2009. "Od loňska máme vybraného dodavatele, s likvidací se začne hned po uzavření smlouvy se Státním fondem životního prostředí, což bude snad na jaře," dodala.

S ekologickou zátěží se léta potýká Jesenný na Semilsku. Kontaminováno je území o rozloze sedmi hektarů u železniční stanice, kde se v 70. letech přečerpávaly chlorované uhlovodíky. Už v roce 2015 přispěl kraj 30.000 Kč obci na zmapování zamoření. Na analýzu rizik, která přijde na 2,5 milionu korun, teď obec žádá dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Liberecký kraj jí přidá až 200.000 korun. Analýza by měla ukázat způsoby sanace i kolik to bude stát. "Vyjednáváme, aby se do financování zapojila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC)," dodal Löffelmann.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist