https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-zada-dotaci-na-vylepseni-podminek-vzacne-zabky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj žádá dotaci na vylepšení podmínek vzácné žabky

11.7.2017 01:30 | Č. LÍPA (ČTK)
Oblast Manušických rybníků o rozloze bezmála 20 hektarů je také od roku 2012 přírodní památkou. Nejvzácnějším obyvatelem lokality je právě kuňka ohnivá, která je v Libereckém kraji jinak dost vzácná. Lokalita je ale domovem i dalších obojživelníků. / ilustrační foto
Oblast Manušických rybníků o rozloze bezmála 20 hektarů je také od roku 2012 přírodní památkou. Nejvzácnějším obyvatelem lokality je právě kuňka ohnivá, která je v Libereckém kraji jinak dost vzácná. Lokalita je ale domovem i dalších obojživelníků. / ilustrační foto
Liberecký kraj žádá dotaci z fondů Evropské unie na projekt, který pomůže vylepšit podmínky pro život a rozmnožování ohrožené žabky kuňky obecné v oblasti Cihelenských a Manušických rybníků na Českolipsku. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Kuňka, která je pro své charakteristické červené skvrny na břiše nazývána také kuňka ohnivá, je silně ohroženým druhem. Na kvalitu biotopu je velmi náročná.
 

"Přestože jde o rybníky, které patří státu, máme jako kraj ze zákona povinnost o ně pečovat, nemáme velkou šanci přesvědčit vlastníka, byť je to stát, aby nám s financováním projektu pomohl," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Liberecký kraj se zavázal, že pokud s žádostí o dotaci z Operačního programu životní prostředí uspěje, bude se na projektu za zhruba 2,8 milionu korun spolupodílet a je připraven ho předfinancovat.

Lokalita Cihelenské rybníky o rozloze zhruba osmi hektarů leží nedaleko Horní Libchavy na Českolipsku a od roku 2012 je chráněným územím. Tvoří ji čtyři rybníky propojené Stružnickým potokem a přilehlé mokřady, louky a lesy. Jen dva rybníky mají ale vodu, další se proměnil v mokřad a čtvrtý je zcela zarostlý rákosem. Kraj původně připravoval revitalizaci Cihelenských rybníků za více než 31 milionů korun, tolik peněz ale získat nemůže, proto záměr zredukoval a spojil s úpravou Manušických rybníků.

Oblast Manušických rybníků o rozloze bezmála 20 hektarů je také od roku 2012 přírodní památkou. Jde o soustavu sedmi rybníků, které jsou napájeny kanálem z říčky Šporky. O jejich existenci jsou zmínky už ze 16. století. Nejvzácnějším obyvatelem lokality je právě kuňka ohnivá, která je v Libereckém kraji jinak dost vzácná. Lokalita je ale domovem i dalších obojživelníků, jako jsou rosnička zelená, skokan skřehotavý, skokan hnědý, ropucha obecná, blatnice skvrnitá nebo čolek obecný.

V obou lokalitách budou kvůli oslunění břehů a příbřežních zón vykáceny náletové dřeviny a částečně pokoseny rákosiny a na vhodných místech budou vybudovány tůně jako rozmnožovací a pobytové biotopy pro kuňku ohnivou. V oblasti Cihelenských rybníků budou navíc zbudována i zimoviště pro obojživelníky. Vyskytuje se tam také užovka obojková nebo slepýš křehký.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist