https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-zaplati-73-600-kc-za-ovce-ktere-roztrhali-vlci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj zaplatí 73.600 Kč za ovce, které roztrhali vlci

22.8.2017 06:00 | LIBEREC (ČTK)
Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v nedaleké německé Lužici, kde se vlci dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. Není proto vyloučeno, že právě odtud zvířata na Frýdlantsko přišla. Útoků na stáda ovcí v posledních letech v Libereckém kraji přibývá. Poprvé vyplácel kraj odškodné v roce 2015. / ilustrační foto
Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v nedaleké německé Lužici, kde se vlci dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. Není proto vyloučeno, že právě odtud zvířata na Frýdlantsko přišla. Útoků na stáda ovcí v posledních letech v Libereckém kraji přibývá. Poprvé vyplácel kraj odškodné v roce 2015. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Liberecký kraj zaplatí rekordních 73.600 korun jako odškodné za ovce, které chovateli zabili vlci. V minulosti už kraj odškodňoval několik majitelů za zabité kusy na Českolipsku, letos poprvé vlci zaútočili na Frýdlantsku u česko-polské hranice v Jindřichovicích pod Smrkem. Letos v dubnu vlci napadli stádo na oplocené pastvině a zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat, řekl včera novinářům krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Výskyt vlků v Libereckém kraji byl v roce 2014 potvrzen v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují. Záběry z fotopastí potvrdily, že se jim letos narodila další čtyři mláďata. V oblasti mají vlci podle odborníků dostatek kořisti, žijí zde divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty.

Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace se nachází v nedaleké německé Lužici, kde se vlci dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině. Není proto vyloučeno, že právě odtud zvířata na Frýdlantsko přišla. Útoků na stáda ovcí v posledních letech v Libereckém kraji přibývá. Poprvé vyplácel kraj odškodné v roce 2015. Za jednu roztrhanou ovci na Českolipsku tehdy zaplatil 6000 korun. Loni už bylo případů pět za 35.000 korun.

Letos je zatím škoda nejvyšší. "Škodu majiteli ovce vyplatí Liberecký kraj, který má pro tento případ k dispozici dotaci od Ministerstva financí ČR vyhrazenou právě pro náhradu škody způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy, mezi které vlci patří," uvedl Löffelmann. Za dobu své existence už kraj na náhradách vyplatil bezmála dva miliony korun.

Podle zákona se poskytuje náhrada škody způsobené nejen vlkem obecným, ale také bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Většina z nich se ale v Libereckém kraji nevyskytuje. Od roku 2000 kraj nejvíce peněz vyplatil na náhradách škod, které působili rybářům kormoráni. Dohromady to bylo 1,8 milionu korun. Od roku 2013 však už mezi zvířata, za něž se náhrady vyplácejí, nepatří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist