https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-ode-dneska-v-zoo-plzen-do-pavilonu-s-malym-nosorozcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou od 1.3. v zoo Plzeň do pavilonu s malým nosorožcem

2.3.2017 05:00 | PLZEŇ (ČTK)
I když mládě poctivě přibývá na váze, než dožene své rodiče, má ještě co dělat. Při narození vážila samička 47 kilogramů, nyní po 27 dnech má asi 75 kilo. Její matka Manjula váží necelých 1800 kilogramů, otec Baabuu dokonce 2300 kilogramů.
I když mládě poctivě přibývá na váze, než dožene své rodiče, má ještě co dělat. Při narození vážila samička 47 kilogramů, nyní po 27 dnech má asi 75 kilo. Její matka Manjula váží necelých 1800 kilogramů, otec Baabuu dokonce 2300 kilogramů.
Plzeňská zoologická zahrada otevřela včera pro veřejnost pavilon nosorožců. Lidé si tak mohou poprvé na vlastní oči prohlédnout mládě indického nosorožce, které porodila samice Manjula 5. února. Dosud ho mohli sledovat jen na internetu na webkameře z ubikace. Ani ne měsíční samička, která dostane na přání dětí jméno Růženka, denně vypije kolem 20 litrů mateřského mléka a přibere 1,2 až 1,5 kilogramu, řekl včera ČTK chovatel Robert Bultas.
 

Na rozdíl od prvního mláděte Marušky, která se v Plzni narodila před třemi lety, je Růženka živější a divočejší. "Maruška byla trochu kontaktnější, ale trochu víc peciválek, toto mládě je méně kontaktní, ale je zase akčnější, živější. Až vyroste, povahy se asi srovnají," popsal Bultas.

I když mládě poctivě přibývá na váze, než dožene své rodiče, má ještě co dělat. Při narození vážila samička 47 kilogramů, nyní po 27 dnech má asi 75 kilo. Její matka Manjula váží necelých 1800 kilogramů, otec Baabuu dokonce 2300 kilogramů. Po porodu prvního mláděte samice za 1,5 roku při kojení a péči o Marušku zhubla o 300 kilogramů.

Malá Růženka je zatím plně kojená, od matky bude pít mléko do zhruba 1,5 roku života. Přibližně od čtvrt roku ale začne napodobovat matku a postupně ochutnávat i pevnou stravu.

Podle mluvčího zoo Martina Vobruby by se měly křtiny konat během prvního pololetí letošního roku. Je možné, že kromě typicky českého jména Růženka dostane mládě i jiné jméno pro účely plemenné knihy. Pracovníci zoo také přemýšlejí, kdo by se mohl stát kmotrem mláděte. Maruška měla za kmotra amerického rockového hudebníka Alice Coopera. "Máme k návštěvníkům velikou prosbu, aby při prvních návštěvách v nejbližším zhruba měsíci zachovali klid a ohleduplnost, aby si samice Manjula, která měla dva měsíce úplného klidu, zase zvykla na plný provoz v pavilonu," dodal Vobruba.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist