https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-na-vysocine-mohou-znovu-zadat-o-dotace-na-kotel-od-20-rijna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé na Vysočině mohou znovu žádat o dotace na kotel od 20. října

22.9.2017 06:45 | JIHLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé Vysočiny budou moci znovu žádat o dotaci na výměnu starých kotlů v domácnostech od 20. října. V této druhé velké dotační vlně kraj může rozdělit 230,8 milionu korun, což je částka, jež umožní podpořit nákup skoro 2500 nových ekologičtějších kotlů. Žádosti bude v tomto kraji možné opět podávat osobně i elektronicky. Nová dotační pravidla v úterý schválila krajská rada.
 

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je nejlepší způsob přijímání žádostí elektronicky, díky čemuž se žadatelé i úřady vyhnou frontám. Fronty se tvořily i v Jihlavě, když Kraj Vysočina zahájil přijímání žádostí o dotace na kotel loni v lednu. Na otevření krajského úřadu v mrazu čekalo několik stovek lidí.

"Problém je trochu v tom, že tady jsou lokality, které ještě nemají dostupný signál, nemají dostupný internet," řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) ke zvolenému způsobu podávání žádostí v další dotační vlně. Dodal, že úředníci minule zvládli odbavit žadatele, kteří přišli první den osobně, za 2,5 hodiny.

Příspěvek je určen domácnostem, které se chtějí zbavit kotle na pevná paliva s ručním přikládáním. Dotaci mohou dostat na nákup kombinovaného kotle na pevná paliva a biomasu s automatickým přikládáním, kotle čistě na biomasu, tepelná čerpadla a na kondenzační plynový kotel.

Výše příspěvku pokryje 75 až 80 procent uznatelných nákladů, podle typu nového kotle, nejvíc lze získat 120.000 Kč. V pěti sídlech, kde jsou největší problémy s čistotou ovzduší, dotace stoupne o 7500 Kč. Jde o Bystřici nad Pernštejnem, Humpolec, Pacov, Ledeč nad Sázavou a Hradec.

Kraj dostal od ministerstva životního prostředí na tuto dotační vlnu 238,8 milionu Kč. Z nich padne 7,9 milionu na úhradu nákladů spojených s administrací projektu a publicitou.

Stejnou částku, tedy 239 milionů Kč, už Vysočina dostala na ekologičtější kotle minulý rok a v letošní dodatečné výzvě rozdělovala dalších 24 milionů. Kraj tak podpořil výměnu 2300 kotlů, zatímco žádostí dostal přes 3000. "Vysočina je jedním z krajů, který si s tím poradil skvěle už v první výzvě," zhodnotil Brabec dělení dotací na Vysočině. V dalším kole by příspěvek měl na Vysočině vyjít nejméně na 2486 uchazečů.

Česká republika získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 devět miliard Kč. Vyměněno má být postupně až 100.000 starých kotlů. Třetí a poslední výzva, v níž se budou tyto dotační peníze dělit, by podle ministra měla následovat nejpozději v roce 2019.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist