https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-nahlasili-na-jizni-morave-pres-1200-cernych-skladek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé nahlásili na jižní Moravě přes 1200 černých skládek

13.6.2016 15:12 | BRNO (ČTK)
Podle Kubáska existuje na jižní Moravě přes 240 starých ekologických zátěží, které nemohou zlikvidovat dobrovolníci, ale je potřeba zásahu specializovaných firem
Podle Kubáska existuje na jižní Moravě přes 240 starých ekologických zátěží, které nemohou zlikvidovat dobrovolníci, ale je potřeba zásahu specializovaných firem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přes 1200 černých skládek v Jihomoravském kraji nahlásili lidé za pět let existence projektu s názvem ZmapujTo, který umožňuje upozornit na černé skládky. Jejich skutečný počet se však na jižní Moravě odhaduje na 9000, řekl v Brně organizátor celostátní akce Ukliďme Česko Miroslav Kubásek. Při ní dobrovolníci uklízejí odpad z nahlášených skládek a přírody, aby pomohli životnímu prostředí. Podle Kubáska se v kraji podařilo uklidit už 500 skládek.
 

Mapování černých skládek se týká celé České republiky. "Bohužel ne všechny obce s těmito podněty od občanů aktivně pracují. Stává se, že řada těchto černých skládek i po urgencích zůstává nadále na svých místech. Kromě neochoty úředníků tomu nahrává špatná odpadová legislativa, díky níž je problematické vlastníka donutit k tomu, aby nepořádek ze svého pozemku odklidil," uvedl Kubásek, který je na kandidátce ANO do krajských voleb.

I tak se ale podařilo některé skládky zlikvidovat díky dobrovolníkům a akci Ukliďme Česko. Kromě toho je tým Ukliďme Česko aktivní v orgánech měst a obcí. "Konkrétně v Brně jsou zakladatelé akce členy komisí životního prostředí. Snaží se působit na státní správu a samosprávu, aby se často velké a letité černé skládky začaly řešit," dodal Kubásek.

Podle něj zmizela například skládka v městské části Chrlice okolo železniční trati, ale pracuje se také na odstranění skládky z takzvaných Žabovřeských luk, kde se zamezilo navážení dalšího odpadu a postupně se lokalita očišťuje. Dalšími problémovými místy v Brně jsou například bývalá kasárna v Řečkovicích nebo bývalé JZD v městské části Komín.

Podle Kubáska existuje na jižní Moravě přes 240 starých ekologických zátěží, které nemohou zlikvidovat dobrovolníci, ale je potřeba zásahu specializovaných firem. "Jsou tam nebezpečné látky, nádoby a kontejnery a hrozí, že látky vytečou do přírody a kontaminují půdu nebo vodu. Ministerstvo životního prostředí se k tomu snaží postavit čelem a vyhlásilo program na podporu obcí pro likvidaci tohoto odpadu. Obce by toho měly využít," dodal Kubásek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist