https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-prchali-pred-nebezpecnym-odpadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé prchali před nebezpečným odpadem

23.12.1998 15:30 | SIHANOUKVILLE (Reuters)
Kambodža hodlá zažalovat tchajwanskou firmu Formosa Plastics. Soudní cestou bude požadovat kompenzaci za uložení průmyslového odpadu na jihu Kambodže, v provincii Sihanoukville. Ve středu 23. prosince to oznámil náměstek předsedy kambodžské vlády Sar Kheng.
 

Sar Kheng nazval uložení 3000 tun odpadu obsahujícího rtuť skandálem a řekl, že odpad bude ze země odvezen. Místopředseda vlády oznámil, že vláda bude požadovat, aby tchajwanská firma zaplatila vyčišťovací práce a zaplatila odškodné místním obyvatelům.

Zpráva o uložení odpadu způsobila v Sihanoukville paniku. Přes 10 000 lidí uprchlo z tohoto přístavního města a ze stejnojmenné provincie od víkendu. Čtyři lidé zahynuli a 13 bylo zraněno při srážkách automobilů, kterými lidé opouštěli město, za hustého deště v pondělí.

Formosa Plastic, obří tchajwanská petrochemická firma, tvrdí, že odpad, který do Kambodže dovezla, sice obsahuje stopy rtuti, ale že ho tchajwanský Úřad pro ochranu životního prostředí schválil pro uložení na skládku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist