https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-hojkove-u-jihlavy-vysadili-na-protest-proti-ulozisti-jedli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Hojkově u Jihlavy vysadili na protest proti úložišti jedli

24.4.2017 10:00 | HOJKOV (ČTK)
SÚRAO má po dokončení průzkumů území koncem roku 2018 zúžit počet lokalit zvažovaných pro úložiště na čtyři. Konečné místo pro stavbu navrhne do roku 2025.
SÚRAO má po dokončení průzkumů území koncem roku 2018 zúžit počet lokalit zvažovaných pro úložiště na čtyři. Konečné místo pro stavbu navrhne do roku 2025.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Členové obecního zastupitelstva v Hojkově na Jihlavsku v sobotu vysadili více než dvoumetrovou jedli. Stromek na návsi bude připomínat jejich nesouhlas se zvažovanou stavbou trvalého úložiště jaderného odpadu v této lokalitě nazvané Hrádek. Den proti úložišti se v Česku konal potřetí. Akce byly připraveny v místech vytipovaných pro rozlehlý podzemní sklad správou úložišť, jichž je sedm. Účast někde poznamenalo špatné počasí s deštěm.
 

Do lokality Hrádek spadá šest obcí. Účastníci protestu v Hojkově na transparentech varovali i před tím, že by stavba úložiště mohla zničit zdroje podzemní vody. "Chceme udržet zdravé životní prostředí a kvalitu pitné vody," řekla ČTK starostka Hojkova Milada Duchanová. Na sobotní akci doprovázené kapelou jihlavské ZUŠ byly přes déšť se sněhem desítky lidí.

Mezi místa zvažovaná Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro úložiště patří na Vysočině i další dvě: Horka a Kraví hora. Z Kraví hory na Žďársku šli odpůrci úložiště ke vsi Habří, kde v dešti a větru zasadili platan. Sešlo se jich pět desítek. V lokalitě Horka na pomezí Žďárska a Třebíčska se programu s hvězdicovým pochodem z dotčených obcí a sázením javoru v Hodově zúčastnilo okolo 200 obyvatel.

Stromy proti úložišti dnes sázeli i v jižních Čechách, kde stát kvůli jeho stavbě prověřuje dvě území. V lokalitě Magdaléna v okresech Písek a Tábor přibyla sakura v Makově. Účastníků "jaderného" pikniku bylo asi 30.

V lokalitě Čihadlo na Jindřichohradecku bude protest šesti desítek lidí připomínat lípa u obce Deštná. "Chceme vyjádřit nesouhlas s tím, jakým způsobem se stát snaží umístit jaderný odpad pod naše hlavy. Nechce schválit zákon, který by jasně stanovil pravidla," řekl starosta obce Okrouhlá Radouň Zdeněk Leitner. Den proti úložišti tam začal v poledne setkáním několika stovek lidí na česko-rakouské hranici v Nové Bystřici.

SÚRAO má po dokončení průzkumů území koncem roku 2018 zúžit počet lokalit zvažovaných pro úložiště na čtyři. Konečné místo pro stavbu navrhne do roku 2025. Definitivní stanovisko k hlubinnému úložišti, které by mělo začít fungovat po roce 2065, dá vláda kolem roku 2050.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist