https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-nemecke-luzice-protestovali-u-cez-proti-rozsirovani-dolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z německé Lužice protestovali u ČEZ proti rozšiřování dolů

25.11.2015 12:09 | PRAHA (ČTK)
Happening Greenpeace před budovou ČEZu. Lidé z Německé Lužice se zde usídlili v obývacím pokoji, aby ukázali, že případné uhelné aktivity ČEZu v Německu se přímo dotýkají jejich životů a domovů.
Happening Greenpeace před budovou ČEZu. Lidé z Německé Lužice se zde usídlili v obývacím pokoji, aby ukázali, že případné uhelné aktivity ČEZu v Německu se přímo dotýkají jejich životů a domovů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Lidé z německé Lužice dnes protestovali u pražského sídla elektrárenské společnosti ČEZ proti případnému rozšiřování uhelných dolů, pokud česká firma koupí část švédského státního podniku Vattenfall. Podle zpravodaje ČTK se jich na místě sešlo zhruba 15. Zástupcům firmy předali více než 40 000 pohlednic od místních lidí, kteří žádají utlumení těžby.
 

Obyvatelé německé Lužice, zástupci tamních občanských iniciativ a české pobočky organizace Greenpeace vybudovali před ČEZ obývací pokoj, aby ukázali, že se problém týká přímo jejich domovů. Měli transparenty s nápisy například "ČEZ, nech Lužici na pokoji", "Žádné další ničení lužických vesnic a měst" nebo "Nenecháme se prodat". Pohlednice, které předali, byly adresovány přímo generálnímu řediteli ČEZ Danielu Benešovi.

"Jsme přesvědčeni, že by Vattenfall měl svou uhelnou divizi postupně uzavírat a přijmout zodpovědnost za složitou rekultivaci místních dolů. Pokud dojde k prodeji, budeme všemi prostředky bojovat za to, aby v regionu nevznikly nové doly a aby nebyly bourány další obce," uvedl radní za kraj Spree-Neisse Andreas Stahlberg.

O převzetí hnědouhelných lomů v Lužici od švédského koncernu Vattenfall se zajímají také společnosti EPH a Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal Pavla Tykače. Také od nich budou chtít místní obyvatelé závazek k tomu, že nebudou doly rozšiřovat. "V principu totiž nemají problém s českými zájemci o uhelný byznys v Německu, ale s plány na rozšiřování těžby," uvedlo hnutí Greenpeace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist