https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/litr-vody-za-dvacku-za-dvacku-strom-v-kamerunu-kavarny-v-cesku-se-zapojily-do-obnovy-mlznych-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Litr vody za dvacku, za dvacku strom v Kamerunu. Kavárny v Česku se zapojily do obnovy mlžných lesů

11.5.2016 09:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
V lesní školce čeká na přesazení více než deset tisíc stromů
V lesní školce čeká na přesazení více než deset tisíc stromů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Kedjom-Keku z.s.
Čtvrtý rok organizuje nezisková organizace Kedjom-Keku akci Voda pro Kamerun. Vypitím a zaplacením jednoho litru kohoutkové vody v kavárně zapojené do akce mohou lidé přispět na vysazení stromu v této africké zemi. Letos poprvé mohou lidé "pít na kamerunské lesy" i virtuálně a přispět prostřednictvím webových stránek spolku Kedjom-Keku, pojmenovaném po tamním domorodém kmeni.
 

„Kedjom-Keku znamená Lidé z lesa. Ten už ale na kamerunském severozápadě skoro není. Proto se snažíme o jeho záchranu a postupnou obnovu tak, aby název kmene opět nabyl svého ztraceného významu," vysvětluje Vojtěch Šmolík. Organizátoři by letos díky příspěvkům obnovili až padesát hektarů horského mlžného lesa, který se řadí mezi vůbec nejohroženější a nejrychleji mízející biotopy na planetě.

Dvaceti korunami za kohoutkovou vodu mohou lidé přispět v kavárnách, vinárnách, zoologických zahradách nebo na úřadě napříč republikou nebo poslat příspěvek on-line. Akce odstartovala na Mezinárodní Den Země, 22. dubna, v některých kavárnách poběží projekt měsíc, jinde celý rok. Jako partneři se do ní zapojily Zoo Liberec, Zoo Jihlava, CCBC či Mixit.

V uplynulých letech se organizaci Kedjom-Keku podařilo vysadit přes pět tisíc nových stromů. Dvě dlouhá vyprahlá období sucha však přežila jen tisícovka z nich. „V naší školce už ale čeká na přesazení dalších více jak deset tisíc stromů. Obohaceni o cenné zkušenosti se letos chystáme vysadit dalších až padesát tisíc stromů," pokračuje Vojtěch Šmolík.

Horský mlžný les v Kamerunu ustupuje rychle rostoucí lidské populaci, po desetiletí je přeměňován místními farmáři na zemědělskou půdu. Les je však zároveň nejdůležitější zásobárnou pitné vody a domovem několika desítek ohrožených druhů, včetně nejohroženějšího poddruhu šimpanze - Pan troglodytes ellioti. Kromě výsadby stromů se proto Kedjom-Keku soustředí také na osvětu a vzdělání místních obyvatel. „Snažíme se jim ukázat, že jim les může vydělat více než mýtina. Učíme místní horaly, jak chovat lesní včely, zpracovávat včelí produkty, sázet stromy i efektivněji farmařit bez chemických hnojiv a pesticidů," dodává Vojtěch Šmolík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Bohuslav Roztočil

Bohuslav Roztočil

11.5.2016 17:56
Tohle fakt nesnáším. Člověk si už ani nemůže koupit vodu (lístek do kina, igelitovou tašku, ...) aby někdo "jeho jménem" ty peníze někam neposlal.
Sakra, já su dospělej a soudnej člověk, nechte mne, ať svý peníze vydávám za to, za co chci já!
A když si myslíte, že je dobrý přispívat na sázení stromů v Kamerunu, dávejte na to svý peníze. Ano, jsou to ty samý, co dostanete ode mne, ale nikdo by mi nepodsouval, že dělám něco, o čem přesně nevím, co to je.
Howgh!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist