https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lobezsky-park-v-plzni-ceka-letos-obnova-naklady-jsou-15-7-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lobezský park v Plzni čeká letos obnova, náklady jsou 15,7 milionů

20.2.2018 02:39 | PLZEŇ (ČTK)
Plzeň investuje do postupné obnovy všech parků a rekreačních oblastí miliony korun. Revitalizaci postupně prodělaly Borský park a lesopark Homolka. Úplně nový park za 4,7 milionu korun začalo město budovat pro obyvatele sídliště Vinice v prostoru nad zoologickou zahradou. / Ilustrační foto Plzně
Plzeň investuje do postupné obnovy všech parků a rekreačních oblastí miliony korun. Revitalizaci postupně prodělaly Borský park a lesopark Homolka. Úplně nový park za 4,7 milionu korun začalo město budovat pro obyvatele sídliště Vinice v prostoru nad zoologickou zahradou. / Ilustrační foto Plzně
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | spamiky / Pixabay
Lobezský park v plzeňské čtvrti Doubravka čeká letos obnova. Jeden ze starších městských parků, založený v letech 1933 až 1935 ve vytěženém pískovcovém lomu, bude mít upravené dřeviny a síť cest, nový mobiliář a herní a posilovací prvky pro děti i dospělé. Park je už ve špatném stavu a pokud by se neprovedla celková revitalizace, hrozilo by jeho uzavření pro veřejnost, řekl včera starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD).
 

"Je nutné provést řadu opatření, abychom zajistili stabilitu jak jednotlivých dřevin, tak i skupin porostu. V parku totiž převládly nepůvodní akáty, které vytěsňují domácí dřeviny. Návštěvníky tak ohrožují usychající větve nebo i celé stromy. Pěšiny zarůstají a průchod parkem se stává nepříjemným," popsala Hana Hrdličková z městské organizace Správa veřejného statku města. Správci městské zeleně budou revitalizaci za 15,7 milionu korun bez DPH provádět. Hradí ji obvod Doubravka. Na pěstební zásahy dostal dotaci 4,7 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí.

Obnova začne nejpozději v březnu, a to právě prořezávkou problematických dřevin, pěstební zásahy v korunách stromů budou pokračovat až do srpna. Do konce června pak budou v parku opraveny cesty, vyměněny a doplněny lavičky, odpadkové koše a stojany na kola. Park dostane také nové trampolíny, kolotoč, skluzavky i prolézačky pro děti a také workoutové protahovací a posilovací prvky. K jezírku bude vybudováno vyhlídkové molo.

Plzeň investuje do postupné obnovy všech parků a rekreačních oblastí miliony korun. Revitalizaci postupně prodělaly Borský park a lesopark Homolka. Úplně nový park za 4,7 milionu korun začalo město budovat pro obyvatele sídliště Vinice v prostoru nad zoologickou zahradou. Kromě zeleně, cest a mobiliáře v něm bude i psí hřiště. Hotov bude v polovině tohoto roku.

Lobezský park prošel částečnou revitalizací naposledy v 90. letech minulého století. Městští zahradníci tehdy prosvětlili porosty, stabilizovali skálu a svahy a opravili síť cest.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist