https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londynske-sochy-dostaly-behem-akce-greenpeace-plynove-masky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýnské sochy dostaly během akce Greenpeace plynové masky

18.4.2016 17:03 | LONDÝN (ČTK)
Osm členů ekologického hnutí Greenpeace zadržela v pondělí policie v Londýně kvůli protestu proti znečištění ovzduší v britské metropoli. Aktivisté připevnili v rámci své akce na sochy významných osobností plynové masky, informovala agentura Reuters.
 

Maska zakrývající ústa a nos se objevila na 17 nejznámějších sochách Londýna. Dostala ji například plastika admirála Horatia Nelsona na sloupu uprostřed Trafalgarského náměstí, sochy lorda protektora Olivera Cromwella a premiéra Winstona Churchilla u Westminsterského paláce, královny Viktorie u Buckinghamského paláce či soška řeckého boha Eróta na náměstí Picadilly Circus.

"Analýzy ukazují, že - pokud by tyto sochy byly skutečnými lidmi - řada z nich by často dýchala nebezpečný vzduch," uvedlo hnutí Greenpeace v prohlášení. "Mnoho milionů Londýňanů včetně dětí dýchá stejně nebezpečný vzduch," uvedlo dále hnutí.

Cílem akce Greenpeace bylo upoutat na problém znečištěného ovzduší kandidáty na funkci starosty britské metropole. Nové vedení Londýna budou jeho obyvatelé vybírat již 5. května.

Dva členové hnutí, které policie zadržela na Trafalgarském náměstí, jsou podezřelí z poškození 52metrů vysokého sloupu se sochou admirála Nelsona, vítěze nad Napoleonem. Další čtyři osoby policisté zadrželi u parlamentu a dva aktivisty u jezdecké sochy vévody Arthura Wellingtona v Hyde Parku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist