https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/loni-se-zvysila-navstevnost-jeskyni-moravskeho-krasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loni se zvýšila návštěvnost jeskyní Moravského krasu

24.1.2016 10:35 | BRNO (ČTK)
Loni se zvýšila návštěvnost jeskyní v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku. Je jich pět a zavítalo do nich 340 000 turistů. Návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15 000 lidí. Punkevní jeskyně, které jsou nejvyhledávanějším přírodním podzemím v ČR, byly loni kvůli stavbě nového turistického centra na čtvrt roku uzavřeny. ČTK to řekl vedoucí správy jeskyní krasu Jiří Hebelka. Podle něj přibývá tuzemských návštěvníků.
 

"Punkevní jeskyně, v nichž se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou propojeny se dnem propasti Macochy, jsme loni museli dočasně uzavřít z technických důvodů. S loňskými výsledky jsme spokojeni," uvedl Hebelka. I když se v minulém roce návštěvnost Punkevních jeskyní snížila, naopak výrazně přibylo turistů v ostatních čtyřech jeskyních krasu.

Nový objekt před Punkevními jeskyněmi stál 40 milionů korun. Nahradil původní, který byl již kapacitně i technicky zastaralý.

Punkevní jeskyně loni navštívilo 173.000 lidí, což je meziroční pokles počtu o 15 000 lidí. Naopak nárůst zaznamenaly ostatní jeskyně krasu: Kateřinská s největším přírodním podzemním sálem v ČR, Balcarka s bohatou krápníkovou výzdobou, Sloupsko-šošůvské se spletitým systémem chodeb a podzemními propastmi i Výpustek, v němž je ukryt někdejší utajovaný protiatomový kryt československé armády.

"Letos plánujeme doplňování našich malých muzejních expozic, které má každá z našich jeskyní. Představují jejich minulost, geologii i výsledky archeologického bádání v nich," doplnil Hebelka. V ČR je 14 veřejnosti zpřístupněných jeskyní. Loni si je prohlédlo přes 720 000 lidí. Pět jeskyní Moravského krasu se podílí na celkové návštěvnosti 47 procenty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist