https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/luhacovice-zdobi-ptaci-budky-vyrobene-na-motivy-dusana-jurkovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Luhačovice zdobí ptačí budky vyrobené na motivy Dušana Jurkoviče

3.5.2016 18:16 | LUHAČOVICE (ČTK)
Za čtyři roky pořádání Ptačí sezony vzniklo přes 200 budek a krmítek
Za čtyři roky pořádání Ptačí sezony vzniklo přes 200 budek a krmítek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Trasu uměleckých ptačích budek a krmítek, jež čtvrtým rokem zkrášluje v Luhačovicích lázeňský areál a jeho okolí, letos obohatily objekty vytvořené na motivy děl slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Právě on měl na vzhled lázeňského města velký vliv. Na trasu jich bylo vyvěšeno 25, řekla Blanka Petráková z Luhačovického okrašlovacího spolku Calma, který vznik trasy inicioval.
 

"Zadání bylo směřováno na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti. Každý student k tomu přistupoval podle své fantazie a podle svého naturelu. Budky a krmítka spojují Jurkovičovy motivy, které tvůrci aplikovali na dřevěná krmítka. Nebáli se ale použít podobně jako on i odlišné materiály, třeba plexisklo a různé kovy. Budky jsou velice moderní, avantgardní a atraktivní, ale i funkční," uvedla Petráková.

Studenti podle ní dbali i na to, aby budky splňovaly parametry stanovené ornitology. "Aby měly vhodnou velikost, vysouvatelné dno, aby se daly čistit a aby byl dostatečně velký otvor pro ptáky, jimž je budka určená a kteří ji skutečně využívají," uvedla Petráková.

Za čtyři roky pořádání Ptačí sezony vzniklo přes 200 budek. Na trase jich je asi 120. Zbylé zničilo počasí či ptáci, a tak byly vyměněny, jiné někdo ukradl.

Letos vyvěšené budky popisuje výstava v hale Vincentka. S trasou ptačích budek vzniklo ve městě další turistické lákadlo, které prospělo i přírodě. Netradičně pojatá ptačí obydlí vytvořili výtvarníci, architekti, kutilové i studenti z celé země. Rozmístěna jsou na stromech tak, aby 3,5 kilometru dlouhá trasa kopírovala hranici městské památkové zóny. Budky jsou nejen ze dřeva či železa, ale i z textilu, skla, keramiky a papíru.

Ptačí slavnost doplňuje každoročně tematická módní přehlídka, při které Calma dnes prezentovala klobouky s ptačím peřím. V neděli dopoledne se uskuteční komentovaná prohlídka Luhačovic se zaměřením na architekturu, zajímavosti, ptačí budky a krmítka. Ptačí sezonu podporují i restaurace Radun a Racek, které pořádají tematicky ptačí hody.


reklama

 
Jan Vondrášek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist