https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lvi-v-rezervaci-u-nairobi-zabili-masajskeho-pastevce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lvi v rezervaci u Nairobi zabili masajského pastevce

7.8.2017 11:35 (ČTK)
V rezervaci ležící v blízkosti keňské metropole Nairobi v noci na dnešek lvi napadli pastevce stád a jednoho z nich zabili. Oznámila to dnes správa keňských národních parků. Podle ní dva lvi napadli skupinu Masajů ve dvě hodiny po půlnoci. Sedm lidí se podařilo zachránit, ale osmnáctiletého mladíka šelmy zabily a část jeho těla snědly.
 

Agentura AP napsala, že útoky lvů na lidi nejsou příliš běžné, avšak v blízkosti Nairobi situaci divoké zvěře komplikuje stále se rozšiřující výstavba bytů i silnic. Nairobský národní park jako jediný na světě podle AP leží v distriktu hlavního města.

Šéf správy národních parků Julius Mwangi řekl, že muži neměli svá stáda na místě pást, protože na území parku je to zakázáno. Polovinu ze 47 keňských oblastí ale postihlo sucho, takže mnoho kmenů zabývajících se pastevectvím přesunulo svá stáda do rezervace.

Masajové podle Mwangiho často lvi zahánějí, aby ochránili svá zvířata. Lvi se Masajů bojí a dokážou je podle něj rozeznat podle kopí a červených přehozů. V noci ale muži měli kvůli chladu ještě kabáty a lvi je zřejmě nerozeznali.

V nairobské rezervaci, která se rozprostírá na 117 kilometrech čtverečních, žijí ohrožení nosorožci černí, leopardi, gepardi, hyeny, buvoli, žirafy, lvi a mnoho druhů ptáků. Pohybují se ve vzdálenosti už šesti kilometrů od města. Vláda chce navíc nechat vybudovat železnici, která má parkem procházet, proti čemuž se postavili ochránci přírody. Podle nich to přinutí lvy ustupovat dále na jih a zvýší se nebezpečí jejich střetu s člověkem. Populace lvů v Keni stále klesá - před padesáti lety jich tam žilo 30.000, nyní je jich asi 2000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist