https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/machovo-jezero-bude-do-budoucna-cistejsi-informuje-aopk?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Máchovo jezero bude do budoucna čistější, informuje AOPK

19.2.2018 14:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Provedené zpevnění stoky rybníka Břehyně.
Provedené zpevnění stoky rybníka Břehyně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Voda Máchova jezera by měla být do budoucna čistší. Nebudou se do něj dostávat splaveniny a živiny z Robečského potoka, zároveň došlo k odbahnění části Máchova jezera. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
reklama

 

Odbahněny byly Dokeská a Břehyňská zátoka Máchova jezera, zároveň zde byly opraveny hrázky a zabezpečena stoka Břehyňského rybníka. „Dvouletý projekt jsme zakončili zabezpečením stoky Břehyňského rybníka dřevěnými piloty a masivními fošnami. To zabezpečí, že se odtud nebudou dostávat splaveniny do Máchova jezera. Prospěje to také zdejšímu cennému mokřadnímu společenství, zejména v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala a národní přírodní památce Swamp,“ vysvětluje Pavel Trnka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Celkové náklady na všechny etapy projektu dosáhly 18,4 milionu korun.

Pro další zlepšení kvality vody v Máchově jezeře by ale bylo potřeba podniknout ještě další kroky. Ty v roce 2009 popsala studie „Optimalizace stavu vodních ekosystémů v povodí Robečského potoka“. Kromě právě ukončeného projektu mezi ně patří protierozní opatření na zemědělských pozemcích, vybudování dostatečně kapacitní sedimentační jímky nad všemi propustky pod státní silnicí Praha – Česká Lípa, rekonstrukce kanalizační sítě v Doksech a kempu Borný a vybudování profilů trvalého monitoringu vody v Robečském potoce. AOPK ČR doporučila místní samosprávě a dalším subjektům, aby tyto kroky postupně realizovaly. Navrhla také možné dotační zdroje.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist