https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/madagaskarsky-prezident-udajne-tezi-z-nelegalni-tezby-palisandru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřMadagaskarský prezident má údajně prsty v pašování "růžového" dřeva

24.2.2011 01:30 | ANTANANARIVO/HODONÍN (Ecomonitor)
Madagaskarský prezident Andry Rajoelina financuje svou politickou činnost z obchodu s nelegálně těženým vzácným „růžovým“ dřevem – palisandrem. Tvrdí to dvě neziskové organizace, které se zabývají monitoringem nelegální těžby. Andry Rajoelina to odmítá a obě organizace obviňuje ze snahy o politickou diskreditaci jeho osoby, píše server Wildmadagascar.org.
 

Své tvrzení dokládají organizace Global Witness a Environmental Investigation Agency nahrávkou, pořízenou u čínských překupníků vzácného dřeva, kteří se ke kontaktům s nynějším prezidentem hrdě hlásí. „Obchod s palisandrem je byznys, o kterém nevím, nad kterým nemám kontrolu a který mě nijak nezajímá,“ vzkazuje Andry Rajoelina, bývalý starosta hlavního města Antananarivo, který se prezidentem stal po vleklých občanských nepokojích v roce 2009. Napojení na obchodníky kategoricky odmítá a tvrdí, že celá kampaň nevládních organizací má za cíl jen jeho politickou likvidaci.

Čínský obchodník na záznamu mimo jiné říká, že si Andry Rajoelina byl v čínském městě Guangzhou dojednat obchod s růžovým dřevem. Podle oficiální odpovědi prezidenta zde však byl objednat dovoz plastových odpadkových košů.

Obě nevládní organizace monitorují situaci na černém trhu s exotickým dřevem nejen na Madagaskaru po dobu deseti let. A ačkoliv se z obchodování s čínskými mafiemi střídavě obviňují zastánci Rajeoliny a jeho předchůdce Marca Ravalomanany, diskuse nepřináší žádný výsledek. V roce 2010 byla odhalena řada těžebních táborů přímo uprostřed národního parku Masoala, který je na seznamu světového dědictví UNESCO. Dřevorubci pátrající po vzácném dřevě zde navíc chytají do pastí lemury, aby se nemuseli shánět po jídle ve městech, a tak se situace stává kritičtější. Podle mluvčích nevládních organizací by se měl současný prezident zaměřit na prošetření a nápravu situace, namísto toho, aby je obviňoval z diskreditační agendy.

Zpráva byla otištěna 3. 2. 2011 na serveru WildMadagascar.com pod názvem „Environmental groups deny 'conspiracy' claims by Madagascar's acting leader“.


reklama

 
Další informace |
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist