https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mala-vesnicka-obora-na-tachovsku-musi-postavit-cistirnu-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malá vesnička Obora na Tachovsku musí postavit čistírnu vody

14.3.2017 08:00 | OBORA (ČTK)
Obora už řeší kanalizaci už 40 let. V obci chybí i vodovod; přišel by na deset milionů korun. / ilustrační foto
Obora už řeší kanalizaci už 40 let. V obci chybí i vodovod; přišel by na deset milionů korun. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vesnička Obora na Tachovsku musí postavit za zhruba 30 milionů korun čistírnu odpadních vod a kanalizaci; řeší to už 40 let. Obec leží vedle zdroje pitné vody a současně na území CHKO Český les. Stavební povolení je platné do roku 2019, řekla ČTK Dana Lesak, starostka obce se 130 obyvateli a rozpočtem přes dva miliony korun.
 

"Nyní se dělá změna technologie. Z gravitační kanalizace se to mění na tlakovou," uvedl starostka. Kanalizaci chystá obec ve spolupráci s Vodárnami a kanalizacemi Karlovy Vary, tedy Vodakvou. "Obec to vůbec nemůže zaplatit, takže se to dělá přes svazek obcí (Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, jehož je Obora členem)," uvedla. Obec má na akci našetřené dva miliony korun.

Obora žádala prostřednictvím Vodakvy o dotace několikrát, ale kvůli malém počtu obyvatel na ně nedosáhla; získala by maximálně 90.000 korun na osobu. Vodárny spolu se sdružením čekají, zda se žádostí uspěly. Pokud ano, stavbu, která by trvala dva roky, rozjedou hned. Vodakva bude kanalizaci provozovat a bude si účtovat stočné.

"Je tu velký problém, protože celá obec je jednak v CHKO Český les a dále jsou tu ochranná pásma vodního díla Lučina, která zásobuje pitnou vodou celé Tachovsko," uvedla starostka. Kvůli tomu musí lidé vyvážet jímky a jeden vývoz je stojí 3500 až 4500 korun; obec jim přispívá 30 procenty. "To je příšerná zátěž pro lidi, zejména pro ty staré, jichž je zhruba polovina," uvedla. Podle zákona by měli vyvážet jednou za měsíc, ale dělají to jednou za dva až tři měsíce.

Povodí Vltavy a další úřady navíc nepovolily čistírnu v obci, takže se špinavá voda musí dovést šest kilometrů do Halže, kde má Obora rezervovánu polovinu výkonu. "Tím se to všechno extrémně prodraží," uvedla. Obec ani nemá díky přísným opatřením žádné výhody. Stát na nás úplně zapomíná, řekla. Obora už řeší kanalizaci už 40 let.

V obci chybí i vodovod; přišel by na deset milionů korun. Většina obyvatel má studny a není jasné, kdo by se na něj připojil.

Dlouhodobě žilo v Oboře 80 obyvatel. Od roku 2009 obec roste a nyní tam je 26 dětí do 15 let. Vyrostlo tam 18 nových domů a staví se další čtyři. Většinou jde o mladé lidi, kteří pracují v Německu, kam je to z Obory pět minut. Obec už ale nemá pozemky pro další výstavbu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist