https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malajsti-celnici-zabavili-paserakum-1800-plazu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malajští celníci zabavili pašerákům 1800 plazů

20.1.2011 07:31 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
Celníci zabavili pašerákům 1800 chráněných plazů o celkové hmotnosti 4,3 tuny. Podle ochránců přírody to dokazuje, že obchod se vzácnými zvířaty jen kvete. Na snímku krajta tmavá.
Celníci zabavili pašerákům 1800 chráněných plazů o celkové hmotnosti 4,3 tuny. Podle ochránců přírody to dokazuje, že obchod se vzácnými zvířaty jen kvete. Na snímku krajta tmavá.
Ke konci roku 2010 se malajským celníkům povedl husarský kousek. Zabavili pašerákům 1800 chráněných plazů o celkové hmotnosti 4,3 tuny. Tento úspěch však podle ochránců přírody zároveň dokumentuje, že nelegální obchod s chráněnými druhy je vážný problém, píše server Mongabay.
 

Malajští celníci zadrželi 20. prosince v blízkosti thajských hranic pašeráky převážejících ještěry, hady, sladkovodní i suchozemské želvy. Všechny z pašovaných druhů jsou chráněny Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Některé z nich jsou dokonce zaneseny na Červeném seznamu – 18 kusů želvy mohutné, 10 kusů želvy chrámové a přes 400 kusů želvy černavé.

Malajsie je předním zdrojem živočichů pro soukromé chovy i pro tradiční čínskou medicínu a pokrmy. Proto se místní vláda rozhodla proti tomuto nelegálnímu obchodu bojovat a navýšila pokuty a tresty za obchodování s chráněnými druhy. V srpnu loňského roku také došlo k aktualizaci 38 let starého zákona. Za lov levharta obláčkového, nosorožce sumaterského nebo tygra hrozí nově pokuta 31 600 amerických dolarů a 5 let vězení.

Chris R. Shepherd z organizace TRAFFIC, která obchod s volně žijícími organismy monitoruje, si pochvaluje, že se povedlo tyto plazy zabavit. „Nicméně rozsah tohoto zátahu podtrhuje skutečnost, že nelegální obchod zůstává v Malajsii závažným problémem,“ konstatoval Shepherd.

Článek byl uveřejněn 4. 1. 2011 na serveru Mongabay pod názvem „Malaysian customs seized 1,800 trafficked reptiles“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist