https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/masiv-v-centru-decina-hrozi-zricenim-evakuuje-se-asi-20-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Masiv v centru Děčína hrozí zřícením, evakuuje se asi 20 lidí

9.2.2018 08:00 | DĚČÍN (ČTK)
V širším centru Děčína se uvolnil pískovcový masiv, hrozí, že se zřítí. Radnice bude dnes evakuovat asi dvacet lidí ze dvou domů, řekla primátorka Děčína Marie Blažková (ANO). Specializovaná firma by měla do dvou týdnů nebezpečný masiv zlikvidovat.
 

Masiv je součástí Pastýřského vrchu v části Podmokly. Ohrožení zjistili odborníci z pravidelného monitoringu. "Včera (ve čtvrtek) odpoledne jsme se dozvěděli, že je velmi vážný stav a že je reálné nebezpečí, že se skála utrhne. Tak velký pohyb tam teď byl. Voda a mráz udělaly své a je to pískovec. Mluvíme asi o 74 kubících, takže je to velký masiv," uvedla Blažková.

Radnice začne ještě dnes s evakuací obyvatel dvou domů, které skála ohrožuje. Jde asi o dvě desítky lidí. "Budou moci jít k rodinám. A když ne, tak město je připraveno, aby je ubytovalo na nezbytně nutnou dobu," doplnila Blažková. Domy přímo sousedí s hlavním silničním tahem na Teplice, s jeho uzavírkou se prozatím nepočítá.

Specializovaná firma následně začne sanovat skálu. "První, co se bude dělat, je záchranný plot z ocelových lan, aby alespoň roztříštil tu masu, kdyby náhodou padala," uvedla primátorka. Sanace by měla trvat asi dva týdny. Město si dalo již loni zpracovat projektovou dokumentaci, teď ještě musí uvolnit na sanaci zhruba milion korun. "Práce budou horolezeckou technikou, ve skutečnosti se to bude vynášet nahoru, ale doufám, že firma udělá první opatření rychleji, aby lidé nemuseli být celých 14 dní pryč," dodala primátorka.

Problémy s nestabilními pískovcovými masivy nejsou v Děčíně výjimečné. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. Město následně s pomocí státní dotace celé okolí sanovalo a nechalo zde umístit bariéry proti pádům dalších kamenů. Nestabilní bloky nechalo město odstranit i z oblíbené lezecké stěny v centru města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tereza Malecká
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist