https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mecin-na-klatovsku-stavi-cistirnu-a-kanalizaci-za-50-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Měčín na Klatovsku staví čistírnu a kanalizaci za 50 milionů Kč

3.1.2017 01:15 | MĚČÍN (ČTK)
Městečko Měčín na Klatovsku s 1170 obyvateli staví čistírnu, kanalizaci a sběrné nádrže pro okolní osady. Je to největší novodobá investice radnice za 50 milionů korun. Získala 24milionovou dotaci z ministerstva zemědělství, čtyři miliony dá krajský úřad a zbytek bude z vlastních prostředků. Informoval o tom starosta Stanislav Skala. Město, které nikdy nemělo čistírnu ani splaškovou kanalizaci, ještě požádá o další peníze kraj i ministerstvo.
 

"Začali jsme loni a už máme hotovo asi 40 procent," uvedl starosta. Měčín měl na svůj podíl na čistírně naspořené peníze, ale přesto si vzal pětimilionový úvěr, protože byl velmi výhodný.

Podle podmínek dotací musí být stavba hotová do letošního 30. listopadu. "Odkanalizujeme celý Měčín a budeme mít ještě osm sběrných nádrží pro naše obce z okolí. Odpad se bude míchat do toho, co přiteče plynule z Měčína," uvedl Skala. Denně se do čistírny bude moci přidávat 12 metrů krychlových, což by mělo pro osm osad stačit; řada občanů už má domácí čistírny.

Víc než 13 milionů korun půjde na novou čistírnu, zbytek sumy na kanalizaci a přípojky. "Umožní další rozvoj obce, o němž určitě uvažujeme," řekl starosta. Obec by chtěla přilákat investory do průmyslové zóny, kterou se zatím nedaří naplnit, i když by obec nabídla nízkou cenu pozemků. Jediným větším zaměstnavatelem je zemědělské družstvo.

Měčín chce po dokončení čistírny začít připravovat parcely pro 14 rodinných domků. "Aktuálně je tu o ně zájem, obec by se mohla rozrůst. Pokud se nám sem podaří přitáhnout ještě nějakou výrobu, tak bychom se mohli dostat na 1300 obyvatel," uvedl starosta. Inženýrské sítě si město zaplatí samo.

Součástí projektu bude také nový vjezd do města, který vybuduje s krajskou správou silnic. "Mělo by to okamžitě navazovat na čistírnu, protože nová přeložka by se měla stavět v roce 2018, kdy by se měla také dokončit," dodal. Na novou silnici za 15 až 20 milionů korun bude letos projekt pro stavební povolení a prováděcí dokumentace, město už vykoupilo pozemky. Měčín se bude na stavbě podílet třemi až čtyřmi miliony korun na infrastrukturu, tedy na rozvody vody, plynu a elektřiny a také na chodníky a osvětlení.

Zhruba 80 procent pozemků na parcely pro plánované rodinné domky patří městu, zbytek chce ještě vykoupit. Možností je také dohodnout se s církví, která vlastní další pozemky.

Václav Prokš dvd


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist