https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/media-a-reklamy-skodi-povesti-simpanzu-ukazuji-je-jine-nez-jsou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Média a reklamy škodí "pověsti" šimpanzů: ukazují je jiné, než jsou

15.7.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Z obrázku je to jasné: šimpanzi jsou přátelští, milí a skvělí v hraní na kytaru. Nebo je to jinak?
Z obrázku je to jasné: šimpanzi jsou přátelští, milí a skvělí v hraní na kytaru. Nebo je to jinak?
Jací jsou šimpanzi? Mnozí by nejspíš řekli, že jsou to krásné a hodné opice, které mají rádi lidi, vypadají spokojeně a dokáží se o sebe skvěle postarat a je jich na světě dost.
 

A proč si to lidé myslí? Podle vědců, kteří se "veřejným obrazem" šimpanzů obsáhle zabývali, je nasazování těchto opic do filmových a reklamních rolí pro tento druh vlastně škodlivé. Ve skutečnosti jsou totiž tato zvířat zcela jiná než na filmovém plátně - dokáží být hodně agresivní i bojovná. A navzdory zažitým stereotypům o "běžné opici" jsou šimpanzi ohroženým druhem.

Průzkum provedli odborníci v Lincoln Park Zoo v Chicagu a byl publikován v časopise PLoS One. Soustředili se zejména na to, jak rozšířené účinkování šimpanzů ve filmech a reklamách působí na "pověst" těchto zvířat. Při jednom z experimentů například respondenti odpovídali na dotaz, zda je tento druh v ohrožení na základě dvou sad fotografií: na jedné z nich byl kromě mláděte i člověk, na druhém ne. A v první "lidském" případně byly v odpovědích obavy o osud těchto zvířat mnohem menší. Což je, říkají vědci, důsledek pochybné slávy těchto opic.

"Každý, kdo se zajímá o ochranu zvířat, by měl být znepokojen nepřesným a povrchním zobrazováním těchto ohrožených primátů," říká Steve Ross, jeden z týmu vědců. "Toto zobrazování má velký vliv na vnímání šimpanzů a může brzdit ochranářské iniciativy a jejich veřejnou podporu."

Krátká sláva opičích herců

Odborníci také poukazují na to, že herecká kariéra šimpanzů je často velmi krátká, maximálně několik let, a po této době se vystresovaná zvířat stávají často zcela nezvladatelnými a další desítky let živoří v nevhodných podmínkách. I proto se mnoho organizací na ochranu práv zvířat snaží proti nasazování zvířat do mediálních kampaní bojovat.

Podle pesimistických odhadů mohou tito primáti ve volné přírodě vyhynout během deseti až padesáti let, a je proto zcela nezbytné nasadit hodně energie do jejich záchrany. To si však málokdo uvědomuje. "Zobrazování šimpanzů spolu s lidmi není jediným obrazem ovlivňujícím veřejné vnímání. Mnoho respondentů si bylo vědomo různých fotografií či záběrů, na nichž byly tyto opice zobrazeny v různých lidských situacích, například v kancelářích, což v nich vyvolává dojem, že toto zvíře prostě ohrožené být nemůže."

Ve většině amerických států je nezákonné chovat šimpanze jako domácí mazlíčky, mimo jiné i proto, že mohou být nebezpeční a agresivní. Před třemi lety museli policisté zastřelit šimpanze jménem Travis, který zaútočil a vážně zranil přítele svého majitele. Přesto i nyní podle ochranářských organizací žije – většinou ve velmi nuzných podmínkách – na území USA nejméně sto těchto zvířat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist