http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedi-grizzly-v-yellowstonu-prijdou-o-ochranu-pribyva-jich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Medvědi grizzly v Yellowstonu přijdou o ochranu, přibývá jich

24.6.2017 01:00 | PRAHA (ČTK / Ekolist)
Medvědi grizzly budou vyřazeni ze seznamu druhů chráněných federálním zákonem a pravomoci týkající se nakládání s nimi přejdou na státy, na jejichž území se Yellowstone a medvědí revíry v jeho okolí nachází: Wyoming, Montana a Idaho.
Medvědi grizzly budou vyřazeni ze seznamu druhů chráněných federálním zákonem a pravomoci týkající se nakládání s nimi přejdou na státy, na jejichž území se Yellowstone a medvědí revíry v jeho okolí nachází: Wyoming, Montana a Idaho.
Foto | xinem / Flickr.com
Po více než čtyřech desítkách let přijdou medvědi grizzly v americkém národním parku Yellowstone o ochranu, kterou jim zajišťuje federální zákon. Americké úřady dospěly k závěru, že počet těchto šelem vzrostl natolik, že již nepatří k ohroženým druhům, informovala agentura AP.
 

V roce 1975, kdy se dostali mezi chráněné druhy, jich bylo 136. Ikonických šedých medvědů přibylo natolik, že jich v současnosti v oblasti parku a okolí registrují na 700. "Tento pokrok je jedním z velkých úspěchů americké ochrany přírody," uvedl v prohlášení ministr vnitra Ryan Zinke, do jehož kompetence spadá mimo jiné federální dohled nad národními parky.

Medvědi grizzly budou proto vyřazeni ze seznamu druhů chráněných federálním zákonem a pravomoci týkající se nakládání s nimi přejdou na státy, na jejichž území se Yellowstone a medvědí revíry v jeho okolí nachází: Wyoming, Montana a Idaho. Zákaz jejich lovu uvnitř parku bude platit i nadále, vně jeho hranic však budou moci státy povolit omezený lov, dokud jejich počet neklesne pod 600.

Medvěd kdysi považovaný za jednu z nejnebezpečnějších amerických šelem se na území kontinentu začátkem 19. století vyskytoval v počtu desítek tisíc jedinců. Kvůli masivnímu lovu, který začal v polovině 19. století, se však postupně ocitl až na pokraji vyhynutí a dnes žije sotva na dvou procentech rozlohy svého původního území.


Medvěd grizzly v Yellowstoneském parku.
Medvěd grizzly v Yellowstoneském parku.
Licence | Volné dílo (public domain)

Medvěd grizzly

Medvěd grizzly žije především ve výše položených oblastech Severní Ameriky. Kromě mláďat a samic se jedná o samotářská zvířata. Název grizzly pochází z anglického slova „grizzled“, které znamená šedovlasý. Grizzly má totiž ve své srsti šedé chlupy. Samci grizzlyho mohou dosahovat 360 kilogramů. Ve stoje může měřit 2,5 metru. Grizzlyové mají nejpomalejší rychlost rozmnožování ze všech pevninských zvířat Severní Ameriky, za což může několik ekologických faktorů. Grizzlyové se v divočině dožívají až 30 let.

Grizzlyové jsou všežravci. Je známo, že loví losy evropské, jeleny, ovce, bizony, soby polární, lososy či pstruhy. Nepohrdnou však ani rostlinnou potravou. Normálně se grizzlyové snaží kontaktu s lidmi vyhnout. Přes jejich fyzické výhody oproti lidem téměř nikdy nevidí člověka jako kořist, a tak jen vzácně loví lidi. Většina útoků pramení z překvapení medvěda lidskou přítomností v poměrně velké blízkosti, především když má grizzly potravu nebo potomky, které musí bránit. V těchto situacích může medvěd nejen ublížit lidem, ale také poničit různé objekty.

Výskyt a ochrana medvěda

V Severní Americe kdysi grizzlyové obývali území od Aljašky až po Mexiko, na východ pak jejich rozšíření ohraničoval Hudsonův záliv. Nyní se nachází pouze na Aljašce, na většině území západní Kanady a v některých horských oblastech Severozápadu Spojených států, které se nacházejí ve státech Washington, Wyoming, Idaho a Montana. Nejjižněji se grizzly vyskytuje v národních parcích Yellowstone a Grand Teton.

Grizzly je zařazen mezi ohrožené druhy jak v pevninské části Spojených států, tak v některých částech Kanady. V květnu 2002 vyhlásila kanadská federální vláda prérijní populaci grizzlyů (v provinciích Alberta, Saskatchewan a Manitoba) za zničenou. Ve Spojených státech amerických se U.S. Fish and Wildlife Service snaží obnovit populace grizzlyů v šesti oblastech.

V lednu 2006 navrhla U.S. Fish and Wildlife Service odstranění yellowstonské populace grizzlyů ze seznamu ohrožených a chráněných druhů. V březnu 2007 úřad služba opravdu tak učinila a tím přestal platit zákon o ohrožených druzích, co se grizzlyů v parku týče. Několik environmentálních organizací za tento tah federální vládu zažalovalo. V září 2009 rozhodl soudce Donald W. Molloy o navrácení grizzlyů na seznam ohrožených a chráněných druhů, a to kvůli vymírání borovice bělokmenné, jejíž ořechy patří mezi hlavní zdroje potravy grizzlyů. IUCN v roce 1996 zařadila grizzlye mezi málo dotčený poddruh.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama



Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist