https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mercandinovy-sady-v-klatovech-se-otevrely-po-dokoncene-obnove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mercandinovy sady v Klatovech se otevřely po dokončené obnově

7.7.2017 03:30 | KLATOVY (ČTK)
Mercandinovy sady nebo také velký park se rozkládají na ploše 11 hektarů. Najít v nich lze kolem 40 druhů dřevin, z nichž jsou některé i velmi vzácné, například liliovník tulipánokvětý nebo jinan dvoulaločný. Parkem protéká Drnový potok, v severní části je rybník s ostrovem. / ilustrační foto
Mercandinovy sady nebo také velký park se rozkládají na ploše 11 hektarů. Najít v nich lze kolem 40 druhů dřevin, z nichž jsou některé i velmi vzácné, například liliovník tulipánokvětý nebo jinan dvoulaločný. Parkem protéká Drnový potok, v severní části je rybník s ostrovem. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mercandinovy sady, největší a nejstarší park v Klatovech, byly v úterý slavnostně otevřeny po druhé etapě revitalizace. Výstavba nových a obnova původních cest, fontány, mobiliáře nebo třeba vznik dětského hřiště stály přes 17 milionů korun. Město na část prací získalo dotaci z evropských fondů, řekl Jiří Tománek z kanceláře starosty Klatov.
 

"Ještě to není poslední etapa. Následovat by měly další úpravy, například vznik lanového centra. Realizovány ale budou opět v závislosti na dostupných dotacích," řekl Tománek. První část prací na druhé etapě začala v parku loni v srpnu. V centrální části u Kolonády vznikla nová síť cest nebo stezky propojující Puškinovu ulici s cyklostezkou. Druhá část prací začala letos v březnu a zahrnovala obnovu prostor u rybníka.

Návštěvníci se v sadech mohou těšit na rozšířené přístaviště, nový altán i nové fontány. Část parku je automaticky zavlažována. Už v roce 2015 byla v Mercandinových sadech dokončena kompletní revitalizace zeleně. Staré a nemocné dřeviny byly vykáceny a nahradila je nová výsadba. Do první etapy obnovy parku vložilo město s pomocí dotace 10,6 milionu korun.

Mercandinovy sady nebo také velký park se rozkládají na ploše 11 hektarů. Najít v nich lze kolem 40 druhů dřevin, z nichž jsou některé i velmi vzácné, například liliovník tulipánokvětý nebo jinan dvoulaločný. Parkem protéká Drnový potok, v severní části je rybník s ostrovem. Park byl založen v letech 1841 až 1845, od roku 1854 jsou v něm umístěny barokní alegorické sochy z 18. století, které znázorňují čtyři roční období.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist