https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/merkelova-zavazky-o-snizovani-emisi-by-se-mely-kontrolovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Merkelová: Závazky o snižování emisí by se měly kontrolovat

30.11.2015 14:17 | PAŘÍŽ (ČTK)
"Emise vypuštěné v minulosti pocházely hlavně od nás (rozvinutějších zemí), proto nyní musíme stát v přední linii... Ty nejzranitelnější, nejchudší země musí dostat příležitost získat rozvojovou pomoc. To je otázka základní spravedlnosti," prohlásila Merkelová
"Emise vypuštěné v minulosti pocházely hlavně od nás (rozvinutějších zemí), proto nyní musíme stát v přední linii... Ty nejzranitelnější, nejchudší země musí dostat příležitost získat rozvojovou pomoc. To je otázka základní spravedlnosti," prohlásila Merkelová
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Globální dohoda o snižování emisí skleníkových plynů, o níž se jedná na zahájené klimatické konferenci v Paříži, by podle německé kancléřky Angely Merkelové měla obsahovat mechanismus, jak kontrolovat závazky jednotlivých zemí. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu vyzval, aby připravované ujednání o boji s klimatickými změnami bylo závazné, a ujistil, že Rusko své sliby ohledně snižování emisí plní.
 

Podle Merkelové je potřeba, aby vznikající dohoda byla komplexní, ambiciózní, spravedlivá a závazná. "Není to jen otázka ekologické nutnosti, ale také zdravé ekonomické rozvahy... závisí na tom naše budoucnost jako lidstva... Miliardy lidí upínají naději k tomu, čeho tady v Paříži dosáhneme," řekla kancléřka.

Doplnila také, jak si představuje přístup k chudším zemím, které poukazují na to, že dohoda musí zohledňovat možnost ekonomického růstu. "Emise vypuštěné v minulosti pocházely hlavně od nás (rozvinutějších zemí), proto nyní musíme stát v přední linii... Ty nejzranitelnější, nejchudší země musí dostat příležitost získat rozvojovou pomoc. To je otázka základní spravedlnosti," prohlásila Merkelová.

"Změny klimatu se staly jednou z nejvážnějších výzev, kterým lidstvo čelí," řekl Putin. Podle něj Rusko svým závazkům dostojí, stejně jako splnilo, a dokonce překonalo závazky z Kjótského protokolu.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist