https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-ve-zlinskem-kraji-trapi-cerne-skladky-hlavne-na-sidlistich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města ve Zlínském kraji trápí černé skládky, hlavně na sídlištích

13.5.2016 11:04 | ZLÍN (ČTK)
Přistihnout lidi, kteří odkládají odpady na černou skládku, je podle zástupců měst velmi těžké.
Přistihnout lidi, kteří odkládají odpady na černou skládku, je podle zástupců měst velmi těžké.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Města ve Zlínském kraji trápí takzvané černé skládky. Problematickými místy jsou zejména sídliště a okrajové části měst. Lidé nepovoleně odkládají odpad také u sběrných dvorů či v blízkosti kontejnerů. Přistihnout je při činu je podle zástupců měst velmi těžké.
 

"Loni bylo v rámci úklidu černých skládek na území města Zlína odklizeno asi 50 tun odpadu, celková částka za úklid byla 320.000 korun. Jednalo se především o bioodpad, stavební suť a velkoobjemový odpad. Černé skládky vznikají nejčastěji uložením bioodpadu, ke kterému později přibude odpad komunální, stavební odpad a velkoobjemový odpad," řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Lidé podle něj často odkládají odpad většího objemu, například nepotřebný nábytek, na sídlištích. "Počet lokalit s výskytem černých skládek je stále dost vysoký, ale objem odpadu odklizeného z těchto lokalit se postupně zmenšuje. Je to především díky mobilním svozům odpadu na území města a ekologickou výchovou občanů. Přistihnout viníka při nelegálním ukládání odpadu je velmi složité. Nejvyšší částka pokuty v loňském roce byla 2000 korun," řekl Dvořák.

Problém s černými skládkami řeší také Uherské Hradiště. "V poslední době vznikají především v okolí sběrných míst, kam lidé odkládají opravdu vše, co nepotřebují, nábytek, pneumatiky, různé větve a podobně. Snažíme se je likvidovat ihned, jakmile se o nějaké dozvíme, ale je pravidlem, že po odvezení v průběhu několika dnů v místě vznikne nová skládka. Problémem jsou především sídliště," uvedl mluvčí radnice Jan Pášma, podle kterého v poslední době žádná pokuta udělena nebyla. "Je velký problém někoho při odkládání odpadu přistihnout. V minulém roce náklady na odvoz černých skládek činily asi 150.000 korun," řekl Pášma.

Ve Vsetíně se podle mluvčí radnice Adély Kousalové situace oproti dřívějším letům zlepšuje. "Velké skládky naše město netrápí. Nicméně se černé skládky objevují, zejména po lidech bez přístřeší nebo po občanech, kteří neodkládají odpady ve sběrných dvorech, ale v místě svého bydliště a spoléhají na anonymitu a úklid Technických služeb," uvedla Kousalová.

Ve Valašských Kloboukách na Zlínsku se černé skládky objevují zejména v okrajových částech města. "V loňském roce činily náklady na odklizení černých skládek 14.000 korun a jednalo se o skládky, u nichž nebyl nalezen původce," uvedla mluvčí radnice Lenka Zvonková.


reklama

 
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist