https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mestsky-soud-v-praze-potvrdil-pokutu-250-000-pro-arcelormittal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Městský soud v Praze potvrdil pokutu 250.000 pro ArcelorMittal

15.11.2016 12:57 | PRAHA (ČTK)
Podle rozsudku firma v roce 2011 vypustila do ovzduší víc škodlivin, než měla povoleno.  Ilustrační snímek
Podle rozsudku firma v roce 2011 vypustila do ovzduší víc škodlivin, než měla povoleno. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městský soud v Praze potvrdil pokutu 250.000 Kč pro společnost ArcelorMittal Engineering Products Ostrava, což je dceřiná firma hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava. Podle rozsudku firma v roce 2011 vypustila do ovzduší víc škodlivin, než měla povoleno. ČTK to dnes řekla mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jana Jandová. Mluvčí firmy ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková připustila, že limity překročeny skutečně byly a firma už pokutu zaplatila.
 

Pokutu uložili inspektoři z oddělení ochrany ovzduší v Ostravě. Proti rozhodnutí se ale zástupci společnosti odvolali. Ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo. Proto se pokutou začal zabývat soud. Ten v těchto dnech podle Jandové žalobu zamítl jako neodůvodněnou.

"Firma v roce 2011 nedodržela závazný emisní limit na vypouštění tuhých znečišťujících látek do ovzduší. Tím porušila zákon o integrované prevenci," řekl ČTK ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek.

Větší množství emisí, než povoloval krajský úřad, bylo podle něj vypuštěno v areálu sléváren a strojíren. "Firma nedodržela své základní povinnosti týkající se provozu zařízení a dopustila se tak ohrožení životního prostředí," uvedl Kozubek.

Mluvčí firmy dnes ČTK řekla, že společnost ArcelorMittal Engineering Products Ostrava v roce 2011 skutečně překročila emisní limit tuhých znečišťujících látek daný integrovaným povolením téměř o 50 kilogramů. "Jednalo se o velmi nepatrné překročení, které nijak nepoškodilo životní prostředí a imisně bylo zcela nepostřehnutelné," řekla. Dceřiná společnost podle ní přijala opatření, zejména upravila odsávací vzduchotechniku, díky čemuž již emisní limity překročeny nebyly. "Výrok soudu přijímáme a stanovená pokuta již byla zaplacena," uvedla Černá Dvořáková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist