https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meteority-mozna-odstartovaly-vznik-zivota-na-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meteority možná „odstartovaly“ vznik života na Zemi

2.3.2011 01:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Tento meteorit nalezený v Antarktidě podrobili vědci zkoumání.
Tento meteorit nalezený v Antarktidě podrobili vědci zkoumání.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NASA
Máloco fascinuje lidstvo tak jako otázka, jak začal život na Zemi. Nyní vědci získali další dílčí důkazy, že ke vzniku života na planetě mohly významně pomoct látky, které se na ni dostaly z Vesmíru.
 

Podle nové studie otištěné v respektovaném vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences odhalili vědci v meteoritu nalezeném v Antarktidě překvapivě vysoké koncentrace amoniaku a také jednoduchých uhlovodíků.

Právě zejména amoniak mohl mít pro vznik života zásadní význam, vědci totiž při modelování vzniku života na Zemi nejsou uspokojivě schopni vysvětlit původ velkých koncentrací dusíku. Jedno z vysvětlení tedy je, že dusík se na povrch planety dostal právě z vesmíru.

Tomu odpovídá i metodika pokusu: vědci se totiž snažili napodobit podmínky, které by nastaly při dopadu meteoritu na tehdejší povrch Země a vzorek vystavili velkým teplotám. A právě přítomnost velkého množství amoniaku je překvapila. Kontrolními testy též určili podle izotopického složení, že prvky ve vzorcích se do meteoritu nedostaly až na povrchu země kontaminací.

Jak vznikl život?

Neznamená to tedy, že by na Zemi přišly z vesmíru zárodky "již hotového“ života (i když i to považují někteří vědci za možné), nýbrž pouze velmi zásadní komponenty, z nichž poté mohly vznikat aminokyseliny a další „stavební dílky“ umožňující jeho vznik.

„Je možné, že deště meteoritů mohly přinést na Zemi velmi užitečný mix komponentů včetně velkých množství amoniaku,“ uvedla profesorka Sandra Pizzarello, autorka studie.

A proč jsou vědci posedlí právě amoniakem? Protože se předpokládá, že právě on musel sehrát roli ve formování raných fází života, ale vědcům se zatím nepodařilo uspokojivě vysvětlit, odkud se vzal. Pokud se v budoucnu tyto nové objevy potvrdí, bude to v mnoha směrech znamenat průlom. Nijak to však nenapomáhá v řešení otázky mnohem ožehavější: jak se z těchto jednoduchých chemikálií mohl ustavit život, jak z vesmírných a pozemských komponent vznikly první primitivní organismy. Teorií je mnoho, ale vědci v tomto případně neváhají přiznat: nevíme.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist