https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meteorologove-na-uzemi-trinecka-odvolali-smogovou-situaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meteorologové na území Třinecka odvolali smogovou situaci.

11.1.2017 07:44 | OSTRAVA (ČTK)
Meteorologové ve středu ráno na území Třinecka odvolali smogovou situaci. Signál regulace zůstává v platnosti na Ostravsku a Karvinsku a zbývající části Frýdecko-Místecka. Kvalita ovzduší se ale oproti předchozím dnům v celém kraji výrazně zlepšila.
 

Ovzduší v kraji se zlepšilo, ukazují to aktuální hodinové hodnoty, podle nichž už meteorologové odpoledne situaci v převážné většině regionu hodnotili jako uspokojivou nebo dobrou. Ještě v úterý ráno byl přitom imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový například ve Věřňovicích na Karvinsku překonán desetinásobně.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší se dnes mezi 06:00 a 07:00 pohybovaly v regionu v rozmezí od 40 do 313 mikrogramů na metr krychlový. Odpoledne už to bylo mezi 128 až 459 mikrogramy na metr krychlový. Nejlépe se dýchá lidem v Opavě, naopak nejhorší kvalitu mělo ovzduší ve Věřňovicích.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují v okamžiku, kdy hodnota 12hodinového průměru překročí 100 mikrogramů na krychlový metr a zároveň je předpověď meteorologických podmínek nepříznivá pro dalších 24 hodin. Regulace je pak další stupeň přijatých opatření. Vyhlašuje se v okamžiku, kdy 12hodinový průměr koncentrací částic PM10 u poloviny stanic překročí hodnotu 150 mikrogramů a ve čtyřiadvacetihodinovém výhledu se nepředpokládá jeho pokles. Lidem meteorologové doporučují, aby se při pobytu venku vyhnuli větší fyzické zátěži spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučují také co nejvíce omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

Kvalitu ovzduší v kraji výrazně ovlivňuje nejen průmysl, ale také doprava, topení v domácnostech či škodliviny, které vítr přináší ze sousedního Polska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist