https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milevska-zvvz-pomuze-vycistit-ovzdusi-v-cinskem-sen-jangu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Milevská ZVVZ pomůže vyčistit ovzduší v čínském Šen-jangu

29.2.2016 12:42 | MILEVSKO (ČTK)
Strojírenská skupina ZVVZ Group z Milevska získala zakázku na snížení emisí z tepláren v Šen-jangu, sedmimilionovém hlavním městě provincie Liao-ning na severovýchodě Číny. V zemi firma založila koncem loňska dceřinou společnost ShenYang. Jde o novou strategii ZVVZ, která plánuje více expandovat do zahraničí, řekl mediální zástupce podniku Zdeněk Zuntych. Cenu zakázky firma nechce zveřejňovat.
 

ZVVZ upraví komíny tepláren v Šen-jangu tak, aby odpovídaly novým emisním normám. "Není vyloučeno, že první teplárny zvládneme ekologizovat ještě letos po skončení topné sezony," uvedl generální ředitel ZVVZ-Enven Engineering ze skupiny ZVVZ Group Tomáš Dunovský. Nově založená dceřiná společnost ShenYang bude v Číně působit s označením Jie vej jie, což v překladu znamená Čech čistý pomoc. "Smlouva pro nás ale znamená především přístup na obrovský trh. Čínští partneři nám pomohou. Klíčové komponenty a know-how na čistění průmyslových spalin ale bude naše a do Číny ho budeme exportovat," uvedl Dunovský.

Podle Ma Siao-lunga, předsedy představenstva partnerské inženýrské společnosti Liaoning Qingyuan Environmental Protextion Group, která se věnuje čistění vzduchu a vody, by zakázky měly postupně mířit i do dalších provincií. "Budeme spolupracovat hlavně v oblasti odsíření zplodin a odpadních plynů. V obou českých teplárnách jsem viděl, že produkce ZVVZ je velmi precizní, doslova hodinářská. Některé věci bude ale třeba upravit podle čínských podmínek," uvedl Ma Siao-lung.

Systém dodávek tepla v Šen-jangu je založen na malých teplárnách, kterých je více než 600 a velmi zatěžují životní prostředí. Od roku 2015 přitom v Číně platí nové ekologické standardy. "Plány vznikly na státní úrovni a my je pomáháme ve městě realizovat a škodliviny dostat na dané emisní limity," uvedl generální sekretář šen-jangské teplárenské asociace Liou Chung-tchao. Asociace zastřešuje 248 teplárenských společností.

Podle generálního ředitele holdingu ZVVZ Group Miloslava Máchy je vstup na čínský trh součástí strategie, jejímž cílem je posílit postavení ZVVZ jako dodavatele odsíření, odprášení a odlučování průmyslových spalin v zahraničí. "V české energetice opravdu velké zakázky pomalu končí a v Rusku a na Ukrajině se potýkáme s propadem tamních ekonomik, a tedy i omezením těchto ekologických investic. V Číně jsme nyní nejdál, ale aktivní jsme i v Polsku, Kazachstánu či Turecku," vyjmenoval šéf holdingu.

Společnost ZVVZ-Enven Engineering ve firmě ShenYang vlastní stoprocentní podíl. Po Rusku a Ukrajině jde o její třetí dceřinou firmu v zahraničí. S loňskými tržbami 1,6 miliardy Kč je Enven největší ze šesti firem holdingu ZVVZ Group. Vedle zařízení na odsíření, odprašování a odlučování pevných a plynných emisí dodává rovněž vzduchotechnická zařízení pro jaderné elektrárny.


reklama

 
Pavel Pechoušek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist