https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-chce-aby-nahrady-pro-statni-lesy-zustaly-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství chce, aby náhrady pro státní lesy zůstaly

10.3.2016 07:57 | PRAHA (ČTK)
Státní podniky podle Many mají naplňovat veřejné zájmy, do kterých patří i ochrana přírody. "Snaha některých státních podniků zamlčovat tuto povinnost a usilovat o finanční kompenzace za naplňování veřejných zájmů není správná, zvláště pak, pokud kvůli tomu stát ročně utrácí miliony korun za zbytečnou byrokracii," dodal náměstek
Státní podniky podle Many mají naplňovat veřejné zájmy, do kterých patří i ochrana přírody. "Snaha některých státních podniků zamlčovat tuto povinnost a usilovat o finanční kompenzace za naplňování veřejných zájmů není správná, zvláště pak, pokud kvůli tomu stát ročně utrácí miliony korun za zbytečnou byrokracii," dodal náměstek
Ministerstvo zemědělství chce změnit novelu o ochraně přírody a krajiny schválenou vládou. Nelíbí se mu, že by státní lesy neměly dostávat náhradu za hospodaření v chráněných místech. Dnes to na setkání s novináři řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Pozměňovací návrh podá ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), případně se pod něj podepíší i další lidovečtí poslanci.
 

"Novela zákona nebyla koaličním návrhem. Podle koaliční smlouvy by pro ní musely hlasovat dvě třetiny ministrů z každé strany," uvedl mluvčí. Pro návrh nehlasoval žádný z lidoveckých ministrů, řekl ČTK Jurečka.

Ministerstvo životního prostředí upozornilo, že novelu připravilo podle schváleného vládního usnesení z konce září. "Pro které hlasovali všichni přítomní ministři, tedy i ministři za KDU-ČSL. Toto usnesení nám přímo ukládá, abychom ze zákona odstranili možnost vyplácet újmu na státních pozemcích," řekl ČTK náměstek pro řízení sekce státní správy MŽP Vladimír Mana.

Státní podniky podle něj mají naplňovat veřejné zájmy, do kterých patří i ochrana přírody. "Snaha některých státních podniků zamlčovat tuto povinnost a usilovat o finanční kompenzace za naplňování veřejných zájmů není správná, zvláště pak, pokud kvůli tomu stát ročně utrácí miliony korun za zbytečnou byrokracii," dodal náměstek.

Vláda novelu, kterou předložilo ministerstvo životního prostředí, schválila na konci února. Předloha, která je nyní ve Sněmovně, ruší náhrady, které si státní organizace dříve musely mezi sebou platit za komplikace při zemědělském nebo lesním hospodaření. MŽP argumentovalo, že jde o zbytečné přesouvání státních peněz mezi státními podniky. Na většině státních pozemků hospodaří Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ČR a agentura ochrany přírody.

Podle náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře nejde o samotné peníze, které si státní firmy mezi sebou převádí, ale o princip. "Byla narušena rovnováha. Pokud je v rámci ochrany přírody učiněno opatření proti vlastníkovi, ať je to státní nebo nestátní, tak na druhou stranu v rámci rovnováhy by měly být tyto ztížené podmínky pro hospodaření kompenzovány ve smyslu náhrad," řekl. Pokud by vládní novela prošla, hrozily by podle něj v budoucnu zásahy ve jménu ochrany přírody i do kompenzací pro obecní, případně i soukromé lesy.

Náhrada újmy za ztížení hospodaření u Lesů ČR nebo dalších se vyplácela například za to, že nesmí kácet stromy v chráněných krajinných oblastech. Lesy ČR a Agentura ochrany přírody a krajiny v minulosti vedly přes 100 soudních sporů. Lesy požadovaly po agentuře proplacení náhrad újmy za ztížení hospodaření. Každoročně uplatňují náhradu újmy za zhruba 72,5 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist