https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-chce-proti-erozi-chranit-vetsinu-zemedelske-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo chce proti erozi chránit většinu zemědělské půdy

27.4.2016 09:12 | PRAHA (ČTK)
Podle údajů ministerstva zemědělství je vodní erozí v ČR ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je přibližně 35 procent území.
Podle údajů ministerstva zemědělství je vodní erozí v ČR ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je přibližně 35 procent území.
Foto | Petr Vilgus / Wikimedia Commons
Do roku 2030 by mělo být v ochranném režimu proti erozi až 60 procent české zemědělské půdy. Počítá s tím ministerstvo zemědělství ve své strategii, kterou by měla v květnu schválit vláda. V současnosti je chráněno necelých 11 procent půdy. Plocha v režimu ochrany se bude zvyšovat přibližně o deset procent každé čtyři roky, řekl vedoucí ministerského oddělení ochrany půdy Jiří Chocholouš.
 

Zemědělci, aby na standardy ochrany dosáhli, nesmí například na silně ohrožené půdě pěstovat erozně nebezpečné plodiny jako jsou kukuřice, brambory, řepa, slunečnice, čirok, sója a bob setý, uvádí v podmínkách ministerstvo. Porosty obilnin a řepky můžou být zakládané jenom s použitím technologií chránících půdu. Tyto technologie se nemusí u obilnin používat, pokud jsou pěstované s podsevem jetelovin nebo například travních směsí. Ministerstvo zatím neuvedlo, jak konkrétně bude chtít zemědělce k dodržování standardů motivovat.

Ministerstvo provozuje tzv. protierozní kalkulačku, ve které si mohou zemědělci zjistit, jaké vhodné plodiny by měli na svých polích pěstovat, aby podmínky dodrželi. Ministerstvo plánuje také několik dalších protierozních opatření. Například chce, aby zemědělci více měnili pěstované plodiny. Chce také tvrději postupovat vůči zemědělcům, u jejichž půdy se opakovaně zjistí růst eroze.

Podle dřívějšího vyjádření ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiřího Hladíka udrží půda v Česku 5,04 miliardy metrů krychlových vody. Mohla by udržet o 3,4 miliardy metrů krychlových více, je však ničená erozí a utužováním. Při správném zapravování organické hmoty zpět do půdy by se situace mohla zlepšit už během jednoho roku, dodal.

Podle údajů ministerstva zemědělství je vodní erozí v ČR ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je přibližně 35 procent území. V Česku je zemědělská půda na 54 procentech výměry země. "Ztráta půdy je v měřítcích délky lidského života neobnovitelná a obtížně vyčíslitelná, bereme-li v úvahu, že dvou až třícentimetrová vrstva půdy vzniká za příznivých podmínek průměrně 100 až 1000 let," napsalo již dříve ministerstvo.

Přečtěte si více: Unikátní simulátor deště pomáhá českým vědcům proti půdní erozi


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist