https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-chce-vice-monitorovat-kurovce-zvysi-pocet-letu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství chce více monitorovat kůrovce, zvýší počet kontrolních letů

9.5.2016 16:08 | PRAHA (ČTK)
Podle LOS zatím není možné velikost letošní kalamity určit, kůrovec teprve začíná létat
Podle LOS zatím není možné velikost letošní kalamity určit, kůrovec teprve začíná létat
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství chce letos kvůli kůrovci zvýšit počet monitorovacích letů nad lesy. Zaplatí za to až 1,48 milionu korun, v uplynulých letech to bylo přibližně 720 000 korun. Zatímco v minulosti používalo jedno letadlo, letos bude mít k dispozici dvě, sdělila mluvčí resortu Markéta Ježková. Loni se kvůli suchu a kůrovci podle předběžných údajů Lesní ochranné služby zvýšila meziročně nahodilá těžba dřeva o polovinu. Letos očekává státní podnik Lesy ČR nejhorší kůrovcovou kalamitu za posledních 20 let.
 

Letadla budou podle Ježkové létat ve všech krajích kromě Prahy. Nejvíce se budou zkoumat porosty v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském a Plzeňském kraji. Každé z letadel bude operovat na polovině území ČR. Ohrožené porosty by měly být monitorované častěji, aby se dala kůrovcová ohniska odhalit dříve.

Ministerstvo letos počítá s tím, že lety budou stát až 1,48 milionu korun. "Jedná se o maximální náklady, uhrazena bude cena odpovídající počtu skutečně realizovaných letů," dodala Ježková.

Stát apeluje na vlastníky lesů, v nichž je smrk, který je nejčastějším hostitelem kůrovce, aby průběžně vyhledávali napadené stromy a snažili se zajistit jejich vytěžení a sanaci. Měli by také zkontaktovat odborné lesní hospodáře nebo Lesní ochrannou službu (LOS).

Podle LOS zatím není možné velikost letošní kalamity určit, kůrovec teprve začíná létat. Podle březnového vyjádření generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda letos hrozí největší kůrovcová kalamita za posledních 20 let. "Jednáme o situaci v určitém předstihu s asociací krajů, hejtmany. Chtěli bychom, aby o situaci věděli, aby byli připraveni v případě, že bude potřeba vyhlašovat mimořádná opatření," uvedl tehdy Szórád. Loni se vylíhly podle ředitele čtyři generace kůrovce, obvyklé jsou dvě.

Český statistický úřad loňské údaje o těžbě zatím nezveřejnil. Předloni druhým rokem rostla, vytěžilo se 15,48 milionu metrů krychlových. Těžba se tak vrátila na úroveň roku 2011, rekordních 18 milionů metrů krychlových se vytěžilo v roce 2007.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist