https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-planuje-zmeny-v-priprave-dopravnich-staveb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo plánuje změny v přípravě dopravních staveb

20.6.2016 11:41 | PRAHA (ČTK)
Největší problém, který v současnosti s přípravou staveb ministerstvo řeší, je skutečnost, že Evropská komise neuznává starší posudky dopadu staveb na životní prostředí (tzv. EIA). Problémy s těmito posudky má v Česku zhruba stovka staveb
Největší problém, který v současnosti s přípravou staveb ministerstvo řeší, je skutečnost, že Evropská komise neuznává starší posudky dopadu staveb na životní prostředí (tzv. EIA). Problémy s těmito posudky má v Česku zhruba stovka staveb
Ministerstvo dopravy plánuje změny v přípravě nových silničních a železničních staveb. Součástí rozhodování o podobě a trase spojení by měla být studie zohledňující rozvojový význam plánované komunikace pro okolní území, takzvaný transport impact assessment. Na konferenci k problematice dopadu staveb na životní prostředí to řekl vedoucí odboru dopravních analýz na ministerstvu dopravy Martin Janeček.
 

Podle něj jsou připravované dopravní stavby veřejností vnímány většinou velice negativně. Reflektují na ně zpravidla jen lidé, kterým mají vést kolem domů, a kteří se je zpravidla všemi prostředky snaží zastavit. Nová studie by měla umožnit smysluplnější a před veřejností snáze obhajitelné plánování silnic nebo železničních tratí. Pokud se například ukáže, že vybudování silnice je nezbytné pro obsluhu plánované stavby obytných domů v konkrétní obci, mělo by být i vybudování této komunikace nutnou podmínkou pro další developerský rozvoj tohoto území, dodal Janeček.

Největší problém, který v současnosti s přípravou staveb ministerstvo řeší, je skutečnost, že Evropská komise neuznává starší posudky dopadu staveb na životní prostředí (tzv. EIA). Problémy s těmito posudky má v Česku zhruba stovka staveb, deset z nich chtějí ministerstva dopravy a životního prostředí prosadit do seznamu prioritních staveb, u kterých by nebylo nutné celý proces EIA opakovat.

Původně měla být mezi těmito stavbami zahrnutá i část pražského obchvatu u Běchovic, kvůli nedostatečné přípravě ale byla tato stavba nahrazena modernizací železničního spojení ze Sudoměřic do Votice. Materiál obsahující deset prioritních staveb vzala minulý týden na vědomí vláda.

Seznam prioritních staveb

D3 České Budějovice, obchvat

D6 obchvaty obcí Řevničov, Lubenec, Krušovice

D48 Frýdek Místek, obchvat

D35 Opatovice - Ostrov

D49 Hulín - Fryšták

D55 Otrokovice, jihovýchodní obchvat

D11 1106 Hradec Králové - Smiřice

I/11 Ostrava, prodloužená Rudná

D1 0136 Říkovice - Přerov

Modernizace trati Sudoměřice - Votice

Zdroj: ministerstvo dopravy


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist