https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zamitlo-odvolani-deti-zeme-kvuli-stavbe-d1-u-prerova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zamítlo odvolání Dětí Země kvůli stavbě D1 u Přerova

3.10.2017 11:42 | PŘEROV (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání ekologické organizace Děti Země proti výjimce ze zákona týkající se zásahu do biotopů se zvlášť chráněnými druhy živočichů kvůli plánované stavbě D1 z Říkovic do Přerova. Ilustrační snímek.
Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání ekologické organizace Děti Země proti výjimce ze zákona týkající se zásahu do biotopů se zvlášť chráněnými druhy živočichů kvůli plánované stavbě D1 z Říkovic do Přerova. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání ekologické organizace Děti Země proti výjimce ze zákona týkající se zásahu do biotopů se zvlášť chráněnými druhy živočichů kvůli plánované stavbě D1 z Říkovic do Přerova. ČTK to dnes sdělila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Postup ochránců přírody vyvolal v Přerově velké emoce, město se obávalo, že mohou svými kroky stavbu dálnice zbrzdit až o několik let. Ministerstvo však v tomto případě odkazuje mimo jiné na převahu veřejného zájmu, vyplývá ze zprávy, kterou má ČTK k dispozici.
 

Děti Země se odvolaly proti stanovisku krajského úřadu, který pro stavbu posledního chybějící dálničního úseku povolil výjimku ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů. Jde například o batolce červeného, křečka polního či skokana štíhlého, kteří by mohli stavbou podle ochránců přírody trpět. "Z rozhodnutí a ani jejich podkladů nevyplývá, že by mělo dojít k závažným škodlivým zásahům do přirozeného vývoje daných živočichů," stojí ve stanovisku ministerstva.

Podle ministerstva jsou splněny všechny podmínky pro udělení výjimky. Jeho zástupci poukazují na to, že výjimku ze zákazů lze povolit pouze tehdy, když jiný veřejný zájem převažuje nad zájmem ochrany přírody. Již krajský úřad k veřejnému zájmu a jeho převaze uvedl, že zprovoznění úseku sníží zatížení sídel automobilovým provozem a především odvede tranzitní dopravu z přetíženého Přerova.

Stanovisko předsedy Dětí Země Miroslava Patrika se ČTK zatím nepodařilo získat. Podle ředitele brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic Davida Fialy jde však zřejmě jen o dílčí úspěch. "Je to pozitivní zpráva. Beru to jako dílčí krok, můžeme pokračovat v územních řízeních," řekl dnes ČTK Fiala. Podle něj však záleží na dalších krocích ochránců, v úvahu totiž přichází i soudní přezkum. "Pokud by v dalších krocích přestali, půjde o zdržení v řádu měsíců, pokud půjdou dál, jsou to roky," doplnil Fiala.

Vedení Přerova zprávu ministerstva obdrželo dnes, rozhodnutí přivítalo. Náměstek primátora Petr Měřínský poukázal znovu na to, že po dokončení budovaného úseku D1 z Lipníku do Přerova se město může stát dopravním špuntem. "Už teď Přerované trpí, protože město je dopravně přetížené. Proto už opravdu počítáme dny do začátku stavby úseku, který Přerovu v mnoha ohledech pomůže," uvedl Měřínský (ANO).

Ohrožení stavby vyvolává v Přerově velké emoce, primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) kvůli obavě z jejího oddálení oblepil minulý týden město plakáty vyzývající obyvatele města, aby kontaktovali přímo předsedu Dětí Země Patrika. Ten jeho krok označil za bizarní retro a typický agresivní způsob dialogu politické moci s angažovanými občany.

Desetikilometrový úsek z Říkovic do Přerova je posledním chybějícím úsekem na D1 z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska. Předloni začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na který má tato zbývající část navázat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist