https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-chalupa-sumavu-nelze-ponechat-na-pospas-kurovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Chalupa: Šumavu nelze ponechat na pospas kůrovci

28.7.2011 20:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Musíme chránit šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí, říká ministr Tomáš Chalupa. Na fotografii s ředitelem národního parku Janem Stráským
Musíme chránit šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí, říká ministr Tomáš Chalupa. Na fotografii s ředitelem národního parku Janem Stráským
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ministr životního prostředí vydal dnes první oficiální prohlášení k blokádě na Šumavě. Ta na lokalitě Ptačí potok běží již třináct dní. Podle ministra nelze ponechat Šumavu na pospas kůrovci, jak to prý činili jeho zelení předchůdci.
 

Důsledkem je prý pouze zničení rozsáhlých ploch šumavských lesů. Tedy poškození nejen soukromého, obecního a státního majetku, ale hlavně přírody jako takové. S kůrovcem musíme rozumě bojovat, ne ho chránit, je přesvědčen ministr.

„Naopak chránit máme šumavskou přírodu, a to před každým a vším, co ji ničí“ říká Chalupa v tiskovém prohlášení. Plně chápu a rozumím rozhořčení místních lidí i jejich volených zástupců, pokračuje prohlášení. V něm také děkuje všem, kteří se „slušným a korektním způsobem podílejí na řešení této složité situace“.

Naopak nepochopitelné je pro ministra postoj Hnutí Duha. To ač je spolufinancované z peněz daňových poplatníků, prý nadále nerespektuje rozhodnutí soudu. „Tvrzení, že s protesty, které zorganizovalo a se kterými se mnoho dní chlubilo, nemá najednou nic společného, je absurdní a žádný soudný člověk mu nemůže věřit,“ uzavírá Chalupa.

Na ministrova slova reagovalo Hnutí Duha. „Ministr Chalupa dobře ví, že jsme nikdy nic takového neřekli. Hájili jsme unikátní les na Ptačím potoce před velkoplošným vykácením, ale soud rozhodl, že to nesmíme dělat – takže jsme blokádu přestali organizovat. Důvody blokády nicméně trvají a milovníci Šumavy, kteří na místě brání národní park před nelegálním kácením, mají náš respekt a morální podporu,“ uvedl ředitel hnutí Petr Machálek a dodal: „My rozhodnutí soudu respektujeme – na rozdíl od ministrem jmenovaného vedení národního parku, které otevřeně říká, že hodlá ignorovat zákony.“

Aktivisté Hnutí Duha prostor blokády opustili v úterý, kdy jim bylo doručeno předběžné opatření klatovského soudu. To jim zakazuje organizovat blokádu v šumavských lesích. Hnutí Duha se proti soudnímu rozhodnutí odvolalo s tím, že správa parku zatajila soudu důležité informace.

Těmi má být například rozhodnutí ministerstva životního prostředí, podle kterého musí správa mít platné výjimky pro zahájení těžby. Ty ale správa nemá. Podle Hnutí Duha poskytuje rozhodnutí soudu „nelegální těžbě v oblasti Ptačího potoka u Modravy punc oprávněnosti“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist