https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-richard-brabec-v-marakesi-ceska-republika-sve-zavazky-splni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Richard Brabec v Marakéši: Česká republika své závazky splní

16.11.2016 15:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministr životního prostředí Richard Brabec ve svém projevu za Českou republiku vyzdvihl závazek ČR ke snížení emisí skleníkových plynů o minimálně 40 % oproti roku 1990 do roku 2030.
Ministr životního prostředí Richard Brabec ve svém projevu za Českou republiku vyzdvihl závazek ČR ke snížení emisí skleníkových plynů o minimálně 40 % oproti roku 1990 do roku 2030.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
V Maroku právě vrcholí klimatický summit COP 22. Po více než týdenním vyjednávání delegací včera do Marakéše přijeli hlavy států a ministři, aby vstoupili do finální fáze vyjednávání. Zároveň v rámci plenárního zasedání každý stát deklaruje, jak plní své závazky např. v oblasti snižování emisí skleníkových plynů vůči Pařížské dohodě, která vstoupila v platnost 4. listopadu 2016. Jak informovalo ministerstvo životního prostředí, Česká republika své závazky splní.
 

Ministr životního prostředí Richard Brabec ve svém projevu za Českou republiku vyzdvihl závazek ČR ke snížení emisí skleníkových plynů o minimálně 40 % oproti roku 1990 do roku 2030, kdy pomoci k naplnění tohoto závazku mají zejména opatření v oblasti energetiky, posilování energetické účinnosti (např. díky programu Nová zelená úsporám nebo OPŽP 2014-2020), opatření v zemědělství, dopravě (např. skrze podporu alternativních pohonů v dopravě).

„Vyjednávání v Marakéši nejsou nijak jednoduchá. Pařížská dohoda vstoupila v platnost poměrně rychle a do dnešního dne ji ratifikovalo 110 států z celkových více než 190, což je obrovský úspěch, na druhou stranu takovou rychlost nikdo neočekával," říká ministr životního prostředí Richard Brabec. "Obecně se počítalo s tím, že se nejprve postupně vyjednají detaily naplňování Pařížské dohody, zejména jakým způsobem měřit závazky snižování emisí jednotlivých států, jak zajistit financování snižování emisí a adaptace vůči negativním dopadům změny klimatu a kdo přesně a v jaké výši bude přispívat. Ne všechny státy jsou totiž tak jako Česká republika připraveny své závazky ke snižování emisí skleníkových plynů okamžitě plnit."

Dosáhnout přijatelného kompromisu je tak podle Brabce zdlouhavé a obtížné. Přesto je tady v Marakéši zřejmé, že mají státy velkou vůli se dohodnout na kompletně nových pravidlech, a to nejpozději do roku 2018. Pro Českou republiku je nyní klíčová ratifikace Pařížské dohody, která se ve Sněmovně začala projednávat minulý týden, abychom se mohli co nejdříve zařadit mezi ostatní státy, které ratifikací Pařížské dohody deklarují svůj jednoznačný postoj a závazek vůči omezení nárůstu průměrné globální teploty.

Světová meteorologická organizace (WMO) mimo jiné v pondělí zveřejnila předběžné údaje o oteplení planety za rok 2016, který bude zřejmě nejteplejším v historii od počátku měření koncem 19. století. Průměrná globální teplota je letos 1,2 stupně nad úrovní před průmyslovou revolucí. Jedním z cílů Pařížské dohody je právě udržení průměrné globální teploty pod 2 stupni Celsia ve srovnání s obdobím před průmyslovou revolucí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist