https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/misto-zchatralych-budov-ma-ostrava-sportoviste-a-zelen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Místo zchátralých budov má Ostrava sportoviště a zeleň

17.4.2016 11:45 | OSTRAVA (ČTK)
Evropské dotace pomohly v Moravskoslezském kraji v uplynulých devíti letech k likvidaci zhruba šesti desítek brownfieldů. Z prostředků EU mířilo do této oblasti zhruba 519 milionů korun. ČTK to řekl Michal Sobek mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která v kraji v uplynulém plánovacím období zodpovídala za rozdělování evropských dotací.
 

Zchátralé a nevyužívané plochy a objekty, mezi něž patřily i kulturní památky, se podle Sobka proměnily v zeleň nebo získaly zcela nové využití jako například Trojhalí Karolina v centru Ostravy, které je také nejnákladnějším z revitalizovaných brownfieldů.

Přestavba dvou objektů na území po bývalé koksovně Karolina trvala zhruba dva roky. Z někdejší elektrické ústředny a elektrocentrály vznikla sportoviště i zastřešené náměstí. Přestavba přišla bez DPH na zhruba 170 milionů korun, přičemž dotace EU byla asi 150 milionů korun.

"Brownfieldy hyzdily především centra měst a obcí, některé z nich byly i nebezpečné. Proměna v zelené plochy, sportoviště nebo příprava ploch pro budoucí služby a podnikání je vítanou změnou. Těší mě, že se podařilo zachránit pět cenných kulturních památek," uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Kateřina Dostálová. Kromě Trojhalí Karolina patří k zachráněným památkám například i objekt bývalé banky v Opavě, který v současnosti slouží jako Obecní dům.

"Kdybychom ale nepočítali nákladné rekonstrukce kulturních památek, dotace na odstranění jednoho hektaru brownfieldu je v průměru sedm milionů korun," doplnila Dostálová.

Evropské dotace pomohly s odstraňováním či přeměnou problematických lokalit a objektů v celém kraji, nejvíce projektů ale bylo na Opavsku. "Celkem se podařilo (v regionu) vyčistit téměř 34 hektarů zchátralých a nevyužívaných ploch a objektů umístěných vesměs v centrech obcí," upřesnil Sobek.

Regionální rada Moravskoslezsko je zodpovědná za uplatnění evropských prostředků určených na rozvoj kraje. Aktuálně od roku 2007 proplatila 18,9 miliardy korun. Za evropské dotace v započatém období 2014 až 2020 nyní zodpovídají pověřená ministerstva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist