https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/misto-zubru-off-roadove-vozidla-na-pistovske-mokrady-se-sjelo-75-terennich-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Místo zubrů off-roadové vozidla. Na Pístovské mokřady se sjelo 75 terénních aut

25.3.2016 13:12 | JIHLAVA (ČTK)
Zajímavostí akce je, že jde o pomoc přírodě. Kola terénních aut podle pořadatelů suplují stáda zubrů, kteří v dávných dobách chodívali pít k potokům a udržovali tak v jejich okolí podmáčenou a bahnitou strukturu povrchu. V ní pak žili dnes už vzácní a zákonem chránění živočichové, jako je listonoh
Zajímavostí akce je, že jde o pomoc přírodě. Kola terénních aut podle pořadatelů suplují stáda zubrů, kteří v dávných dobách chodívali pít k potokům a udržovali tak v jejich okolí podmáčenou a bahnitou strukturu povrchu. V ní pak žili dnes už vzácní a zákonem chránění živočichové, jako je listonoh
Foto | Rosarinagazo / Wikimedia Commons
Terénními jízdami a rychlostními zkouškami v pátek v Pístově u Jihlavy začal čtvrtý ročník dvoudenní akce Pístovské mokřady. V bývalém vojenském areálu soutěž pořádají nadšenci pro off-road a ochránci přírody. Rozrývání půdy mokřadů koly aut podle ochranářů pomáhá řadě rostlin i živočichů. Na start se podle hlavního organizátora Tomáše Kratochvíla postavilo 75 posádek z Česka, Slovenska a Ukrajiny.
 

Letošní čtvrtý ročník přinesl dvě zásadní změny - tradiční podzimní termín se změnil na jarní a akce je poprvé dvoudenní. "Určitě největší diváckou bombou letošních Mokřadů bude projížďka v monster trucku," řekl Kratochvíl ČTK. Kromě toho se lidé mohou projet v dalších terénních vozech nebo v závodním speciálu. Pro děti organizátoři připravili jízdy na dětských čtyřkolkách, na koních i ponících. Ve skutečném bagru si zájemci vyzkouší i hloubení tůně pro obojživelníky.

Zajímavostí akce je, že jde o pomoc přírodě. Kola terénních aut podle pořadatelů suplují stáda zubrů, kteří v dávných dobách chodívali pít k potokům a udržovali tak v jejich okolí podmáčenou a bahnitou strukturu povrchu. "V ní pak žili dnes už vzácní a zákonem chránění živočichové, jako je listonoh, žábronožka, kuňka a další. Je potřeba, aby mokřad nezarostl a nestal se z něj les," řekl Jan Dvořák ze spolupořádajícího spolku Mokřady - ochrana a management pečujícího o mokřad.

Auta ale v mokřadu nemohou jezdit pořád, pouze časně zjara a na podzim. Na bývalém tankodromu u Rančířova našli před několika lety ochránci přírody vzácné drobné korýše listonohy a žábronožky. "Dnes už je to jediná lokalita na Vysočině," podotkl Dvořák. V sousedním mokřadu, který patří městu, žijí žáby a čolci, roste tam i orchidej vemeník dvoulistý.

Podle Dvořáka spolupracují ochránci s milovníky terénních jízd i na několika dalších místech v zemi, rozhodně však nepodporují nelegální jízdy v přírodě. "Jednáme s dalšími ochránci, rádi bychom vybudovali síť lokalit po celé ČR, kde by se mohli terénní jezdci vyřádit za jasně daných pravidel," uvedl už dříve Dvořák.


reklama

 
Jaroslav Buček
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

30.3.2016 09:41
tam jsem dřel na stavbě svého času coby politicky nespolehlivý vojín...sapík mi vzali už v přijímači po 1. střelbách a místo něj jsem nafasoval lopatu a kolečka...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist