https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-gorily-umi-znicit-nastrazene-pytlacke-pasti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladé gorily umí zničit nastražené pytlácké pasti

30.7.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Gorily právě společnými silami zničily jednu z pastí.
Gorily právě společnými silami zničily jednu z pastí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | John Ndayambaje / The Dian Fossey Gorilla Fund
Jedním z mnoha nebezpečí, které ohrožuje africké gorily, jsou pasti pytláků. Pokud se gorila chytí do nastraženého oka, čeká jí útrpné čekání na smrt. V některých případech se gorile podaří provaz překousat, zbytek smyčky utažený kolem končetiny je ale pro gorilu stále velký problém. Předminulý týden se ale jednomu ochránci goril z organizace The Dian Fossey Gorilla Fund podařilo nafotit, jak dvě mladé gorily pytlácké nástrahy rozebraly a zneškodnily.
 

John Ndayambaje minulé úterý pozoroval skupinu goril. A všiml si, že ve směru, kterým se zvířata pohybovala, je nastraženo oko. Chtěl jej zneškodnit, ale stříbrohřbetý samec, vůdce skupiny, jej odehnal.

Přímo k pasti se pak vydaly dvě mladé gorily, ke kterým se přidal i jeden černohřbetý samec. Společně ze země vytrhli větev, na které byla smyčka nastražena. Poté si všimli další pasti a i tu společnými silami zničili.

Mladá gorila láme větev, ke které je připojena past
Mladá gorila láme větev, ke které je připojena past
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | John Ndayambaje / The Dian Fossey Gorilla Fund

„O tom, že gorily něco takového umí, jsme věděli. Ale ve všech předchozích případech šlo o dospělé jedince. V tomto případě šlo o mladistvé gorily,“ vysvětluje Veronica Vecelliová, která program ochrany goril koordinuje.

Pracovníci organizace se snaží gorily před pastmi aktivně chránit. Ročně zneškodní kolem dvou tisíc pytláckých nástrah. „Dnes můžeme prohlásit, že na to nejsme sami a že i gorily přiložily ruku k dílu,“ říká s nadsázkou Veronica Vecelliová.

Organizace, pro kterou pracuje, je pojmenovaná po zakladatelce Dianě Fosseyové, americké vědkyni, která se výzkumu goril věnovala 18 let. Fosseyová byla zavražděna ve své rwandské pracovně v roce 1985. Případ nebyl dosud uzavřen.

Africkým gorilám hrozí nebezpečí z celé řady stran. Ohrožují je nejen lidské nemoci, ale i hlad narůstající africké populace lidí. Afričané ve snaze se uživit loví divoká zvířata pro maso i pro černý obchod se zvířaty. Pytláci se snaží ulovil gorilí mláďata, která prodávají na černém trhu. Únos jednoho mláděte bývá pro skupinově žijící primáty zničující. Svá mláďata totiž aktivně brání a pytláci proto zpravidla pobijí celou tlupu. Lidé také líčí pasti, která slouží k lovu jiných divokých zvířat, například antilop, ale často v nich uvíznou i gorily.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist