https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-stenice-se-pred-samci-chrani-anti-afrodiziakem-pise-sciencedaily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladé štěnice se před samci chrání anti-afrodiziakem, píše ScienceDaily

22.9.2010 07:34 | ČESKÉ BUDĚJOVICE/LUND (Ecomonitor)
Nymfa štěnice domácí (Cimex lectularius)
Nymfa štěnice domácí (Cimex lectularius)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki / Centers for Disease Control and Prevention
Když přijde na páření, nejsou samci štěnice domácí (Cimex lectularius) rozhodně vybíraví a lidově řečeno berou, co jim přijde pod ruku, bez ohledu na věk či pohlaví cíle jejich touhy. Podle švédské studie ale nedospělé samičky našly proti nechtěnému zájmu recept, píše server ScienceDaily.
 

Server ScienceDaily uveřejnil závěry studie původně publikované v časopise BMC Biology, která popisuje, jak se nedospělé nymfy štěnic brání traumatickému zážitku. Při pokusech dospělých samců o inseminaci vypouštějí odpuzující feromony. Rozmnožovací praktiky samců totiž nejsou rozhodně vybíravé. „Páření je vyloženě traumatickou záležitostí,“ popisuje Vincent Harraca ze švédské univerzity v Lundu. „Samec prakticky samici propíchne a ejakuluje přímo do břišní dutiny.“ Samci příliš neřeší, jestli se momentálně páří se samicí anebo s nedospělou nymfou štěnice. Aby k tomu nedošlo, vylučují nymfy feromony na bázi aldehydů, kterými samcům dávají najevo, že by bylo lepší ukájet své rozmnožovací touhy jinde.

K ověření této hypotézy Harraca spolu se svými kolegy zablokoval pachové žlázy několika nymf tím, že je přetřel lakem na nehty, a tím zabránil jejich pachové komunikaci. U těchto „umlčených“ nymf bylo zjištěno stejné procento „oplodněných“ jedinců jako u normálních dospělých samic.

Anti-afrodiziakální aldehydická směs přímo působí přes čichové receptory na neurony samců, kteří ztrácejí touhu se pářit a přesouvají se jinam. „Výzkum chemické komunikace štěnic je teprve v počátcích, čeká nás ještě řada analýz,“ řekl ScienceDaily o výsledcích Haracca. „Nicméně obraz traumatické inseminace nám dává plně pochopit potřebu vzniku pachové signalizace u štěnic,“ dodal.

Článek byl uveřejněn pod názvem „Anti-Aphrodisiac Protects Young Bedbugs“ dne 14. 9. 2010 na serveru ScienceDaily


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ed

Eda

26.12.2014 15:51
Zde najdete všechny informace o štěnicích: www.stenice-doma.cz
Odpovědět
Ed

Eda

26.12.2014 15:52
http://www.stenice-doma.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist