https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlady-hroch-z-ostravske-zoo-odcestuje-do-francie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladý hroch z ostravské zoo odcestuje do Francie

8.3.2016 12:00 | OSTRAVA (ČTK)
Téměř tříletý samec ohroženého hrocha obojživelného Kvido odcestuje v úterý z ostravské zoologické zahrady do ZooParc de Beauval ve Francii. Doporučení na nový domov pro mladého hrocha v rámci mezinárodní spolupráce vydala sama zoo v Ostravě, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Zoo Ostrava vede od roku 2006 Evropskou plemennou knihu hrocha obojživelného, to znamená, že koordinuje mezinárodní chov tohoto majestátního zvířete v rámci evropských zoologických zahrad a vydává i doporučení k přesunu zvířat. Jednání o transportu do francouzské zoologické zahrady tak ostravská zoo sama iniciovala," uvedla Nováková.

Zoo hrocha na transport připravuje. Do venkovního výběhu mu umístila transportní bednu, aby se s ní seznámil a naučil se do ní nastupovat.

"Chovatelé k nalákání zvířete do nového a neznámého prostředí využili oblíbené pamlsky v podobě ovoce a zeleniny. Věříme, že do ní Kvido nastoupí bez problémů i v den transportu a nebude muset být uspán. Cesta tak pro něj bude mnohem lépe zvládnutelná. Ihned po naložení bude odvezen do svého nového domova," uvedla Nováková.

Připomněla, že hroch je ohrožený vinou člověka a nyní se ve volné přírodě vyskytuje již jen na horním toku Nilu. "Kolik hrochů v africké přírodě žije, nevíme. Odhad až 148 000 zvířat je deset let starý. Letos má proběhnout nový výzkum početnosti hroší populace, do kterého se zapojí i ostravská zoo. Předpokládáme, že bude menší, ale zdali o deset či 50 procent nelze vůbec odhadnout. Proto vyžaduje i tento druh řízený chov v lidské péči," uvedla mluvčí.

Populace hrochů klesá i v zahradách, celkový počet chovaný na konci roku 2015 v evropských zoologických zahradách byl okolo 200. V Česku jsou hroši kromě Ostravy chováni už jen v Praze. Chov chce ale znovu obnovit královédvorská zoo.

"Důvod není ani tak v obtížnosti chovu samotném - hroch je v podstatě nenáročné zvíře. Pro zdárný chov ve středoevropských podmínkách je však potřeba vytápěný pavilon s bazénem a ideálně i přirozenou pastvou venku. Jak je patrné, tyto nároky jsou především otázkou finanční," uvedla Nováková.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist