https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mmr-poskytne-na-podporu-energetickych-uspor-v-bytech-4-5-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MMR poskytne na podporu energetických úspor v bytech 4,5 mld. Kč

11.12.2015 11:22 | PRAHA (ČTK)
Rekonstrukce domu
Rekonstrukce domu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na podporu energetických úspor v bytových domech připraveno 4,5 miliardy korun. V rámci Integrovaného regionálního operačního programu vyhlásilo jednu výzvu. Evropská unie financuje 30 procent, zbytek připadá na národní spolufinancování. Zájemci mohou žádosti o podporu podávat od 18. prosince do listopadu příštího roku.
 

"Výdaje za energii bývají někdy neúprosné a tak chceme podpořit různé druhy aktivit, které přispívají k úsporám. Jedná se například o zateplení bytových domů či výměnu oken. To má pochopitelně pozitivní dopad i na životní prostředí," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za Ano).

Maximální výše celkových způsobilých výdajů je 90 milionů korun, minimální výše celkových způsobilých výdajů na jeden projekt je 300.000 Kč. V závislosti na dosažených úsporách energie bude poskytována podpora až do výše 32,3 procenta z celkových způsobilých výdajů projektu.

Podporu MMR poskytne pro bytové domy na území České republiky s výjimkou hlavního města. "V Praze bude poskytovat podporu pro obdobná opatření program Nová zelená úsporám," píše se ve zprávě.

Bytovým domem se rozumí dům se čtyřmi a více byty, ve kterém více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomuto účelu určena. Žadateli mohou být společenství vlastníků jednotek či vlastníci bytových domů s výjimkou fyzických osob nepodnikajících. Podporována je řada aktivit, které přispívají k energetickým úsporám. Tyto aktivity je možné kombinovat a tím zvýšit jejich efektivnost. Například se zateplením obvodových konstrukcí a výměnou oken lze současně provést také výměnu zdroje tepla nebo instalaci dalších systémů pro získání energie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist