https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modernizace-slanske-cistirny-za-vic-nez-100-mil-kc-zacne-v-rijnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Modernizace slánské čistírny za víc než 100 milionů Kč začne v říjnu

20.7.2017 04:00 | SLANÝ (ČTK)
Po modernizaci bude čistírna schopná zpracovat odpadní vodu od 16.000 lidí. Slaný má 15.000 obyvatel, ale připojeno je 11.000 lidí, čistírna tak bude mít velkou provozní rezervu. Samotný provoz čistírny bude po modernizaci více ekonomický a šetrnější k životnímu prostředí. / ilustrační foto
Po modernizaci bude čistírna schopná zpracovat odpadní vodu od 16.000 lidí. Slaný má 15.000 obyvatel, ale připojeno je 11.000 lidí, čistírna tak bude mít velkou provozní rezervu. Samotný provoz čistírny bude po modernizaci více ekonomický a šetrnější k životnímu prostředí. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Modernizace čistírny ve Slaném na Kladensku za téměř 110 milionů korun začne v říjnu, starosta Martin Hrabánek (ODS) podepsal smlouvu se zhotovitelem. Informovala o tom včera mluvčí radnice Lucie Krčková. Čistírně mimo jiné vzroste kapacita.
 

Město má na modernizaci přislíbenou dotaci od Státního fondu životního prostředí (SFŽP), ze které by mělo zaplatit víc než 60 procent nákladů. Zbytek doplatí z rozpočtu. Většina prací by měla být hotova příští rok, následovat bude zhruba roční zkušební provoz.

Od roku 2020 by podle dotačních podmínek mělo svou čistírnu a další vodohospodářskou infrastrukturu provozovat město, nyní jsou provozovatelem Středočeské vodárny. Do provozování chce město případně zapojit i okolní obce, které infrastrukturu také využívají.

Radnice dříve kvůli dotačním podmínkám uvažovala o předčasném ukončení smlouvy s vodárnami, musela by ale vodárnám podle smlouvy zaplatit kompenzaci v řádech milionů korun. Aktuální termíny vycházejí tak, že dotace není ohrožena.

Po modernizaci bude čistírna schopná zpracovat odpadní vodu od 16.000 lidí. Slaný má 15.000 obyvatel, ale připojeno je 11.000 lidí, čistírna tak bude mít velkou provozní rezervu. Samotný provoz čistírny bude po modernizaci více ekonomický a šetrnější k životnímu prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist